La directora general de Relacions amb l’Administració de Justícia del Departament de Justícia, Núria Clèries, pren part avui en el II Congrés Internet, Dret i Política (IDP): Anàlisi i Prospectiva, organitzat per la Universitat Oberta de Catalunya i amb la participació de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.
Participen en la mateixa taula que la directora general José Daniel Sanz, lletrat en cap de la Secció d’Informàtica Judicial del Consell General del Poder Judicial; Luis Henry Molina, director de l’Escola Nacional de la Judicatura de la República Dominicana i responsable del grup de treball sobre “E-justícia: la justícia en la societat del coneixement”, de la XIII Cimera Judicial Iberoamericana, i Amaia Landa, directora de negoci de l’Àrea de justícia d’Ibermàtica. Actuarà de moderador Pere Fabra, director dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC.
El Congrés, que tindrà lloc avui i demà, vol oferir una plataforma de reflexió i anàlisi sobre les transformacions que es donen en els àmbits legislatius i de l’Administració pública en l’era de la societat de la informació.
Entre els temes que s’hi tracten destaquen l’administració electrònica en l’àrea de justícia, la tutela penal de les transaccions electròniques, la responsabilitat de l’Administració per a la informació a Internet, etc.
La directora general ha remarcat “la necessitat imprescindible d’impulsar el desenvolupament de les noves tecnologies en l’àmbit de l’Administració de justícia, un dels aspectes essencials per aconseguir la modernització d’aquest servei públic”.
L’entrada en vigor de la Llei orgànica 19/2003, de 23 de desembre, de modificació de la Llei orgànica 6/1985, d’1 de juliol, del poder judicial, que estableix un nou model d’estructura i organització judicial, suposa un dels canvis més importants que ha viscut mai l’Administració de justícia. “És impensable —ha afegit la directora— que aquesta reorganització pugui anar deslligada de la incorporació de les TIC; és més, determinats canvis organitzatius no podrien fer-se efectius obviant el paper clau dels sistemes d’informació. El resultat ha de ser aconseguir una Administració de justícia més eficient i oberta al ciutadà”.