Apartir del proper curs 2006-2007 l'oferta formativa de llengua catalana en els centres penitenciaris de Catalunya serà impartida per mestres funcionaris del cos de mestres, d'acord amb les directrius i orientacions del Departament d' Educació, dins del context de la reforma de la formació d'adults i d'acord amb les previsions del Decret de creació dels Centres de Formació de Persones Adultes al Centres Penitenciaris, que el Govern està tramitant i que serà aprovat abans de l' inici del proper curs escolar.

L’any 1991 es va iniciar el Programa de normalització  lingüística en els centres penitenciaris amb l’objectiu de facilitar als interns l’aprenentatge de la llengua catalana per tal de que poguessin participar en les activitats  socials en les que es requereix l' ús d’aquesta llengua i facilitar-los així la seva integració.

En un principi, aquest Programa es duia a terme mitjançant contractes d’obra i servei emmarcats en el Programa de formació professional ocupacional finançat pel Departament de Treball. Posteriorment i fins a l’any 2002, els contractes,  per períodes de curs escolar,  es van realitzar des de l 'empresa pública CIRE.

Des de l’any 2002,  pel curs escolar 2002-03 i, renovant-se fins aquest curs 2005-06, aquest servei s'ha fet mitjnçant un conveni signat amb el Consorci de Normalització Lingüística (CPNL), essent per tant, aquest Consorci, qui proporcionava els professors de català.