ATarragona, amb l'incorporació de l'obertura de la nova comissió de les Terres de l'Ebre és la demarcació que ha experimentat un increment més significatiu: 65 %

El dret d’assistència jurídica gratuïta, previst a l’article 119 de la Constitució, té com a possibles beneficiàries totes aquelles persones que acreditin uns ingressos anuals inferiors al doble de l’IPREM (indicador públic de rendes d’efectes múltiples) (13.977,60 €). Excepcionalment també s’hi pot accedir en cas de no superar el quàdruple de l’IPREM (27.955,20 €).

Un cop fetes les corresponents sol•licituds davant dels serveis d’orientació jurídica dels col•legis d’advocats, les comissions d’assistència jurídica gratuïta les estudien i resolen reconèixer el dret, revocar-lo o denegar-lo.

A Catalunya funcionen cinc comissions d’assistència jurídica gratuïta, amb seus a Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Tortosa, on es resolen totes les sol•licituds presentades pels 14 col•legis d’advocats que hi ha a tot el territori.

Les dades dels darrers quatre anys (2003-2006) mostren un clar increment d’expedients de sol·licitud d’assistència jurídica gratuïta, quasi d’un 37% en l’àmbit global de Catalunya.

 És, però, a l’àmbit d’actuació de la Comissió d’Assistència Jurídica Gratuïta de Tarragona, amb l’incorporació de l’obertura de la nova comissió de les Terres de l’Ebre la que ha experimentat un increment més significatiu. Mentre que a Barcelona l’increment ha estat del 37% i a Lleida, del 46%, a Tarragona, ha augmentat un 65 %.