La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha participat en la reunió de la Comissió de comunitats autònomes amb competències en matèria de justícia, que s'ha celebrat avui i ahir a Santiago de Compostelola. En la reunió, set de les nou comunitats autònomes que tenen assumides les competències en matèria de justícia (Galícia, País Basc, Canàries, Andalusia, Navarra, Astúries i Catalunya) han signat un document conjunt en el qual arriben a un seguit d'acords.

Un dels principals punts consensuats en aquesta reunió és el que acorda sol·licitar la modificació del llibre VI de la Llei orgànica del poder judicial per tal de completar el procés de transferències sobre els secretaris judicials, metges forenses i la resta del personal al servei de l’Administració de justícia. A més, i mentre no es completi el procés de transferències plenes, les comunitats autònomes demanen la gestió de l’oferta de treball públic i els concursos de trasllat.

D’altra banda, també exigeixen la participació en la gestió dels comptes de dipòsit i consignacions judicials i dels seus rendiments en funció del volum de l’activitat judicial de cada comunitat i del cost dels serveis. I també en la gestió dels ingressos de les taxes judicials i les multes imposades pels jutjats.

 Les comunitats autònomes que han signat el document han acordat promoure les unitats de valoració integral de la violència de gènere dins dels instituts de medicina legal. Finalment, les comunitats signants han demanat la reforma de l’article 231 de la Llei orgànica del poder judicial per tal que el ciutadà pugui escollir la llengua amb la qual es vol adreçar a l’Administració de justícia. Així com instar les institucions amb competències en matèria de justícia perquè garanteixin el dret del ciutadà a dirigir-se als jutjats amb la llengua oficial que escullin.

En aquesta reunió han participat totes les comunitats autònomes amb competències en matèria de justícia: Galícia, País Basc, Canàries, Andalusia, Navarra, Astúries, Catalunya, València i Madrid. El document, signat per totes les comunitats autònomes excepte València i Madrid, serà traslladat al Ministeri de Justícia, al Consell General del Poder Judicial i als diferents grups parlamentaris.