Més de 250 experts nacionals i internacionals en medicina forense i altres professionals han participat a Barcelona en les VIII Jornades Catalanes d’Actualització en Medicina Forense i el IV Simposi sobre Aspectes Medicopràctics en la Valoració del Dany Corporal, per posar en comú noves tècniques mèdiques forenses i diferents experiències mèdiques. Aquestes Jornades, que s’han celebrat els dies 16, 17 i 18 de novembre, han estat organitzades pel Departament de Justícia, a través de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya i el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, amb la col•laboració científica de l’Associació Catalana de Metges Forenses.

Entre els temes d’interès actual que s’hi han tractat, hi ha la violència contra les dones, el mobbing, i l’alcohol i els estupefaents en la seguretat del trànsit, que ha aplegat un gran nombre de metges forenses que han parlat de les tècniques més modernes que s’utilitzen en la medicina forense, actualment, al món.

L’última jornada ha estat íntegrament dedicada al monogràfic Equips DVI (identificació de víctimes en desastres), que ha aplegat diversos ponents i  destacats experts internacionals, com ara Robert A. Jensen, president de Kenyon Internacional Emergency Services de Houston; el Dr. Beat Peter Winiger, de DVI Commander Suïssa; el Dr. Povl Nielsen, de DVI Commander Dinamarca, i la Dra. Claudia Garrido, de la Unitat de Desapareguts del Ministeri de Justícia de Xile, entre altres professionals d’Espanya, Portugal, Suïssa, Dinamarca, Xile i els Estats Units.

L’any passat l’Institut de Medicina Legal de Catalunya va participar en les tasques d’identificació de les víctimes de l’11-M a Madrid i del tsunami a Tailàndia, en col•laboració amb diversos equips mèdics internacionals, els quals aquests darrers dies s’han reunit per posar en comú les experiències en la identificació de víctimes en desastres i per preparar protocols d’actuació.

A les Jornades s’hi han tractat temes com els avenços de les tècniques cientítiques de la identificació mitjançant proves creuades entre tecnologia molecular com l’ADN i tecnologies morfològiques com l’odontologia o les tècniques de reconstrucció tridimensional antropològica (superposició d’imatge).

D’altra banda, s’han tractat aspectes d’aplicacions d’alta tecnologia molecular en les investigacions de les lesions i l’autòpsia.

Finalment, cal destacar com a molt positiu la progressiva unificació de criteris entre països gràcies a l’intercanvi de coneixements i discussió al llarg de les jornades.