La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha proposat la creació de l\'agrupació de les secretaries de jutjats de pau dels municipis de Móra d'Ebre, Benissanet i Miravet, en la visita que ha fet avui a les Terres de l'Ebre, acompanyada d'alts càrrecs del Departament de Justícia.

La consellera ha destacat també la importància del Pla de prevenció comunitària i mediació que s’està portant a terme als municipis de la Ribera d’Ebre per a prevenir-hi la delinqüència juvenil i el vandalisme en aquests municipis. En aquest Pla, que ha estat impulsat pel Departament de Justícia, hi participen els ajuntament de Tortosa i Ribera d’Ebre, el Departament de Salut i el Departament d’ Educació.

En la seva visita a les Terres de l’Ebre, la consellera de Justícia ha visitat el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, on s’ha reunit amb el seu president, Josep Solé; l’alcalde de Móra d’Ebre, Josep Solé; el de Miravet, Antoni Joan Borrell, i el de Benissanet, Josep M. Sarroca, com també els jutges de pau d’aquestes tres localitats.

A continuació, la consellera s’ha reunit amb l’alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, a l’Ajuntament d’aquesta ciutat i amb el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, entre altres personalitats. La titular de Justícia, Montserrat Tura, ha visitat així mateix els jutjats de Tortosa, on ha mantingut una reunió amb el jutge degà, Adelto Fontsarè, i altres personalitats del món jurídic i judicial. També s’ha traslladat al solar on es construirà el futur edifici judicial de Tortosa.

Finalment, la consellera s’ha desplaçat a l’Ajuntament d’Ulldecona, on s’ha reunit amb l’alcaldessa, Núria Ventura, i l’alcalde de la Sénia, Víctor Pla.

Nou edifici judicial i reforma de l’actual edifici judicial de Tortosa

Els nous jutjats tindran una superfície construïda de 3.000 m2 i estaran situats a la plaça dels Estudis, entre els carrers de la Mercè i Sant Felip Neri, enfront dels actuals jutjats. L’import previst de l’obra és de 2.500.000 euros.

Actualment, el projecte de construcció de l’edifici nou i de futura reforma de l’edifici judicial existent es troba en fase de redacció. Es preveu que les obres s’iniciaran el segon semestre de l’any 2008 i acabaran el primer semestre del 2010. El nou edifici judicial permetrà millorar i ampliar els serveis a la ciutat.

Actualment Tortosa compta amb un sol edifici judicial que dóna cabuda a quatre jutjats de primera instància i instrucció (un dels quals fa funcions de VIDO), un jutjat penal i un jutjat social, les instal·lacions de la Fiscalia, el Registre Civil, l’Institut de Medicina Legal de Catalunya, el Deganat, el Servei d’Orientació Jurídica, els arxius i les dependències per a detinguts.

La reforma de l’actual edifici judicial, situat a la plaça dels Estudis, s/n, té per objecte adequar-ne les dependències a la nova oficina judicial. Els dos edificis allotjaran els sis jutjats existents i comptaran amb espai suficient per a tres jutjats més, en una futura expansió.

D’altra banda, el Departament de Justícia disposa d’un edifici en arrendament, situat al carrer Berenguer IV, 57, que allotja el magatzem i els arxius dels jutjats.