El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, i l’alcalde de Barcelona, Joan Clos, van anunciar ahir, dijous, 1 de setembre, que la propera setmana crearan una comissió mixta paritària, formada per dos representants de cada administració, per preparar el desplegament de la justícia de proximitat a la ciutat.

Aquesta comissió s’encarregarà de tenir-ho tot a punt a l’espera de la llarga tramitació parlamentària: aprovació al Congrés dels Diputats de la Carta Municipal de Barcelona, reforma de la Llei orgànica del poder judicial, així com aprovació d’una proposició de Llei sobre demarcació i planta al Parlament de Catalunya, que després haurà de ser ratificada al Congrés dels Diputats.

La Comissió estarà formada per quatre membres, dos de cada institució. Al Departament de Justícia li correspondrà la preparació dels aspectes jurídics i normatius de la implantació, mentre que el consistori s’encarregarà dels aspectes organitzatius i materials.

El conseller de Justícia va explicar que els nous jutjats de proximitat  s’ocuparan de les faltes contra les persones (lesions, amenaces) o contra el patrimoni privat i públic, tant mobiliari com immobiliari; els furts i les faltes contra l’ordre públic, i altres conductes que atempten contra la convivència... Fins ara aquests conflictes es jutjaven en altres tribunals, però la justícia de proximitat possibilitarà una resolució més àgil i accessible als usuaris, alhora que descongestionarà la resta de jutjats.

Josep M. Vallès va precisar que els nous jutjats de proximitat s’implantaran   com a prova pilot a la ciutat de Barcelona, amb un jutjat a cada districte, abans d’estendre l’experiència a altres municipis.

 L’alcalde de Barcelona va dir que li agradaria que aquests nous jutjats de proximitat fossin una realitat a l’estiu del 2006. Clos va afegir, però, que la tramitació de la Carta Municipal i de la reforma de la Llei orgànica del poder judicial és relativament complexa i llarga, i que ha de ser paral·lela a la construcció dels nous jutjats de proximitat.

Josep M. Vallès va recordar que la justícia de proximitat és un projecte que ja té més de 15 anys, i que ara per fi està a punt de fer-se realitat. "Els jutjats de proximitat faran la justícia més àgil, diligent i intel·ligible per al ciutadà", va dir el conseller. Per al titular de Justícia aquests nous jutjats estaran més a prop del ciutadà, ja que "els conflictes que es produeixen en l’àmbit quotidià de la gent, de vegades són els que generen més inseguretat, més malestar".

Joan Clos va destacar que la justícia de proximitat funciona molt bé en grans ciutats europees com París, Lió, Grenoble i en totes les de tradició anglosaxona. "Els jutjats de proximitat s’han revelat com una eina molt eficaç per solucionar els conflictes que es produeixen en l’àmbit de la convivència ciutadana", va destacar l’alcalde de Barcelona.