La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha mantingut una reunió amb l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, a la seu de l'Ajuntament, en la seva primera visita oficial a aquesta població després del seu nomenament.

A continuació, la consellera ha fet una visita als jutjats de Sabadell, on s’ha reunit amb el jutge degà dels jutjats, Manuel Álvarez; el degà del Col•legi d’Advocats, Manuel Hernández, i altres personalitats del món de la justícia i del dret.

Partit judicial de Sabadell

El partit judicial de Sabadell està integrat per nou municipis i la seva població total és d’uns 280.000 habitants. Actualment hi ha set òrgans judicials de primera instància, un dels quals allotja el Registre Civil; cinc d’instrucció, un d’ells amb competències en violència contra la dona (VIDO); tres de penals, i tres de socials.

L’Adscripció Permanent de la Fiscalia de Sabadell, que inclou també el partit judicial de Cerdanyola, està situada a la planta setena del nou edifici judicial. Compta amb vuit fiscals i cinc advocats fiscals.

Pel que fa a jutjats de pau, al partit judicial de Sabadell n’hi ha vuit, dels quals els de Castellar del Vallès, Palau de Plegamans, Sant Quirze del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda disposen d’una plantilla de 12 persones al servei de l’Administració de justícia.

L’any 1999 es va inaugurar l’edifici judicial al carrer Francesc Macià, número 36, on es van reunir en un sol edifici tots els òrgans judicials, que fins a aquell moment n’ocupaven cinc de diferents. Actualment aquest edifici alberga tots els jutjats i les dependències judicials: Registre Civil, Deganat, Fiscalia, Forensia, dependències per a advocats i procuradors, etc.

L‘edifici de l’Eix Macià tenia un total de 9.767 m2, i al final de l’any passat es va ampliar amb 1.556 m2 més per poder-hi ubicar el Jutjat de 1a Instància i Instrucció núm. 10 i els possibles jutjats de nova creació. Actualment, el Departament de Justícia disposa d’uns 13.000 m2, incloent-hi els soterranis.

Durant aquest any 2007 està previst que entri en funcionament el Jutjat de Violència contra la Dona, núm. 1, fet que comportarà la reubicació d’alguns òrgans judicials per tal que aquest jutjat estigui connectat amb els d’instrucció.