En aquesta jornada han intervingut diversos ponents que parlen de l’Avantprojecte de la Llei Orgànica de Modificació de la Llei 18/1985, del Poder Judicial, en màteria d’organització teritorial de l’Administració de Justícia. Dins d’aquest Avantprojecte es tracten diversos aspectes com els requisits i la selecció dels jutges, així com els fonaments constitucionals de la justícia de proximitat.
Durant la seva intervenció, el conseller ha destacat l’oportunitat de debatre la justícia de proximitat, com una iniciativa de les institucions democràtiques, motivada per la millora del servei públic de la justícia.
"Aquesta jornada -ha dit Vallès- és una oportunitat per a un debat enraonat i argumentat sobre aquesta proposta, que xoca amb recels i temors, a causa del seu desconeixement i també amb resistències corporatives , d’aquells professionals als que els hi costa superar la perspectiva tradicional sobre el servei pùblic de la justícia".
El conseller ha explicat que "l’objectiu de la justícia de proximitat és la de respondre a les necessitats de la societat actual, contribuint a la seva cohesió social i a la tranquil·litat pública". En aquest sentit, Vallès ha manifestat que la justícia de proximitat pot ser un instrument útil per sortir al pas del risc de desarticulació social, que amenaça les nostres comunitats més immediates com són el barri o el veïnat.
"Aquestes comunitats, ha dit, pateixen l’impacte de nous fenòmens i de nous comportaments ,vehiculats per l’impacte del consum, idel mitjans de comunicació; així com la convivència entre pautes culturals diversses, la desarticulació d’antigues formes de socialització, com la família o l’escola. En front de les noves situacions cal una resposta no exclusivament coactiva ,sino una restauració del respecte a les regles de la convivència, combinat amb recursos institucionals, com pot ser una justícia de proximitat orientada a la conciliació i a la reparació".
Finalment, el conseller ha encoratjat als colegiats a celebrar un debat constructiu, per avançar en la justicia de proximitat i en la modernització de l’Administració de Justícia
A les 16 hores, s’ha celebrat la taula rodona on s’ha debatut la justícia de proximitat en la qual han intervingut: Isidor Garcia, cap del Gabinet del Conseller de Justícia; Rafael Jiménez, director dels Serveis Jurídics de l’Ajuntament de Barcelona; Alfons López Tena, vocal del Consell General del Poder Judicial; M. Eugènia Alegret, presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya; Enriqueta Terol, secretària judicial, i Joan M. Xiol, advocat i membre de la Comissió de Relacions amb les Administracions i la Justícia. Ha actuat de moderadora Mercedes Cora, diputada del Col·legi d’Advocats i presidenta de la Comissió de Relacions amb les Administracions i la Justícia.
A continuació ha tingut lloc la cloenda de la jornada, a càrrec de la degana, Sívia Gimenez-Salinas.