Ocupa una superfície de 200 metres quadrats i és l'aula hospitalària més gran d'Espanya
És fruit del conveni entre la Conselleria de Salut i l'Obra Social "la Caixa" per crear aquests espais d'oci en 10 hospitals catalans
La consellera de Salut, Marina Geli; el director executiu de l’Obra Social “la Caixa”, Josep Francesc de Conrado, i el superior provincial de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, Joaquim Erra, han inaugurat avui la CiberCaixa situada a l’Hospital Sant Joan de Déu.
Aquesta instal•lació està dividida en quatre espais: una sala de jocs, una altra amb ordinadors, un espai de lectura i l’escola. D’aquesta manera, l’escola de l’Hospital, que funciona des de fa més de 30 anys, es trasllada de lloc per integrar-se dins d’aquest espai lúdic i educatiu.
Les tecnologies de la comunicació tenen un paper rellevant al programa CiberCaixa. La instal•lada a l’Hospital té més de 200 metres quadrats i està dotada de 12 ordinadors amb connexió a Internet, 14 càmeres web amb auriculars i micròfons, 2 escànners, 2 càmeres digitals de fotos, 2 impressores, un canó de projecció, un equip de so, una televisió mural de 32’’, DVD, programes educatius interactius i jocs. A més a més, els nens i nenes disposaran, només pel fet de ser-ne usuaris, d’una direcció de correu electrònic pròpia que els permetrà relacionar-se amb els seus amics de l’escola, els seus professors o amb altres nens que, com ells, estan ingressats en un altre hospital.
Els menors que, per alguna raó, no puguin desplaçar-se a la Cibercaixa disposaran de 4 ordinadors portàtils que podran utilitzar a les habitacions.
Les CiberCaixa disposen d’un espai dedicat a la informàtica, més una zona destinada a la lectura i als audiovisuals, dotada de llibres, premsa, vídeos i DVD d’interès per a tots els perfils dels seus usuaris (menors i els seus familiars), i un espai infantil, que ha estat dissenyat amb mobiliari i materials específics per als més petits com ara: jocs, contes o recursos, les Maletes pedagògiques creades per la Fundació “la Caixa”, amb propostes educatives relacionades amb temes com el teatre, el color o la música. A la CiberCaixa, els familiars dels menors hospitalitzats i els malalts poden reunir-se, compartir-hi experiències i oblidar, encara que només sigui per uns moments, la tensió emocional que suposa viure en un hospital.
Aquesta nova instal•lació, com totes les d’aquest programa de l’Obra Social “la Caixa”, ha estat dissenyada tenint molt en compte el perfil dels seus usuaris, intentant crear a través dels seus mobles i de diferents elements un ambient alegre i lluminós.
La Fundació “la Caixa” ha dissenyat el material específic per dinamitzar les CiberCaixa: els kitCaixa. El conjunt d’aquests materials vol contribuir, com a element dinamitzador d’aquests espais, a generar activitats participatives en les que s’afavoreixi la interrelació familiar i que els nens puguin divertir-se, riure, relaxar-se, emocionar-se, expressar-se i, sobretot, per ajudar-los a enfrontar les seves pors.
Cada kitCaixa està format per set elements temàtics, p.ex. el kit de lletres, el de màgia o el de l’hospital i inclou una guia visual amb propostes de joc fàcils de comprendre. Els materials són polivalents: poden escollir totes les activitats d’un calaix o fer-ne només una. Es tracta d’adaptar-les a les seves necessitats, segons l’espai disponible, el temps, l’edat, el nombre de participants i, sobretot, els interessos de cada moment.
Antecedents
Aquesta instal•lació és fruit del conveni que el Departament de Salut i la Fundació “la Caixa” van signar al març de 2004, per instal•lar deu CiberCaixa en diferents hospitals catalans.
La col•laboració de l’Obra Social “la Caixa” en aquesta iniciativa, per un total d’1.200.000 euros, suposarà que en comptin amb una els centres següents: Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, Hospital Germans Trias i Pujol, Hospital de Sabadell (aquestes quatre ja funcionen), Hospital de Manresa, Hospital del Mar de Barcelona, Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Hospital Joan XXIII de Tarragona i Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, a més de la de l’Hospital Sant Joan de Déu, que s’inaugura avui.
Programa d’hospitalitat
La CiberCaixa de Sant Joan de Déu és una iniciativa que forma part del programa d’hospitalitat d’aquest centre. Aquest programa, creat a partir del pla estratègic 2005-2008, té com a objectiu acollir en les millors condicions els nens i les seves famílies. Dins de l’àrea d’hospitalitat hi ha diferents serveis que afavoreixen l’afrontament positiu de la situació i la normalització de la vida a l’hospital, a més d’ajudar els pacients a entendre i viure l’experiència hospitalària de la millor manera possible.
A més de l’espai lúdic i educatiu de la CiberCaixa, l’àrea d’hospitalitat compta amb altres iniciatives: el programa Diver, que a través de jocs ajuda els nens a entendre la seva malaltia; els pallassos Pallapupes, que visiten als nens ingressats; una escola amb mestres que dóna suport educatiu i lúdic als nens, i el programa de mediació intercultural que facilita la comunicació entre l’Hospital i els pacients d’altres cultures.
Més de 53.000 beneficiaris
El programa de Ciber@ules de “la Caixa” ja ha posat en marxa 34 instal•lacions d’aquest tipus a diferents hospitals de tot Espanya. L’any passat, entre els menors ingressats i els seus familiars, van ser 53.358 els beneficiaris que van passar per alguna de les que té la xarxa de l’Obra Social “la Caixa”. Aquesta xifra suposa doblar els prop de 20.000 usuaris que va tenir aquest programa al 2004.
Les Ciber@ules que reben un nombre de assistents més gran són les que porten més temps obertes. Un bon exemple són: la de l’Hospital de Santiago de Compostela, que va passar de 2.671 usuaris a 4.080; la de l’Hospital de la Fe, de 2.616 va passar a 6.480, i les dels hospitals de Barakaldo o de Donostia que van sobrepassar els 6.000 beneficiaris. La més visitada al 2005 va ser la de l’Hospital Carlos Haya de Màlaga, amb més d’11.800 usuaris.
Un estudi realitzat entre els menors que acudeixen a aquestes instal•lacions, mostra que la franja d’edat que predomina és la compresa entre els 7 i els 11 anys, i la participació de nens i nenes està molt igualada (el 53,9% són nens i els 46,1%, nenes). Les noves tecnologies, amb l’ús dels audiovisuals i l’ordinador són, sens dubte, els elements més utilitzats pels menors, mentre que els grups familiars opten per les activitats en què no intervenen les noves tecnologies, com ara els jocs de taula o els llibres.