El nou Protocol de l’àmbit hospitalari pretén homogeneïtzar els criteris clínics i facilitar la detecció urgent
La consellera de Salut, Marina Geli, i la consellera de Benestar i Família, Carme Figueras, han presentat el Protocol d’actuació clinicoassistencial de maltractaments aguts a la infància. La presentació ha tingut lloc a la sala d’actes de l’Àrea Maternoinfantil de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona avui, divendres 13 d’octubre.
Aquest nou Protocol de l’àmbit hospitalari pretén homogeneïtzar els criteris clínics de detecció dels maltractaments infantils, així com facilitar la detecció urgent i la valoració per prendre de forma immediata les mesures de protecció del menor que es considerin necessàries. Així, el Protocol defineix els elements per arribar al diagnòstic de maltractament, proporciona pautes de detecció i valoració en l’entorn hospitalari, i estableix clarament el procediment que cal seguir en cas de sospita fonamentada o certesa de maltractament.
Les incorporacions principals al procediment són que el metge o la metgessa, després de detectar o tenir sospites sobre un cas de maltractament infantil a l’hospital, ho comunica a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), a través de la creació d’un nou circuit per telèfon i correu electrònic, que permet una ràpida comunicació.
A continuació, els tècnics de la DGAIA analitzen la informació facilitada des de l’àmbit hospitalari i consultaran si hi ha altres referents sobre el cas en el registre unificat de maltractaments infantils. Gràcies a la creació d’aquest registre, es podrà reduir la reiteració de maltractaments greus i es facilitarà una valoració més acurada dels professionals. L’avaluació conjunta dels dos equips, per tal de fer la valoració clínica i social que orientarà el seguiment del cas, assegurarà l’adequada protecció del menor.
Un altra novetat és que els equips de valoració de maltractaments infantils de la DGAIA, que donaran servei els 365 dies de l’any, les 24 hores del dia, es desplaçaran als centres hospitalaris per assessorar el personal mèdic i els treballadors socials del centre per confirmar les sospites de maltractament que hi pugui haver. També faran una valoració immediata dels casos de maltractament detectats en l’àmbit hospitalari i proposaran l’adopció de mesures efectives de protecció davant la situació d’urgència, ja sigui l’assumpció immediata de la tutela del menor, l’ordre de retenció hospitalària i l’ingrés posterior en un centre d’acollida si escau. Els nous equips seran també responsables de notificar als pares o familiars la resolució de desemparament o bé l’ordre de retenció hospitalària quan hi hagi evidències de maltractaments.
Aquest Protocol actualitza el protocol clínic de l’any 1999 i amplia els aspectes de coordinació entre els departaments de Salut i de Benestar i Família. L’objectiu principal d’aquesta actualització ha estat millorar el dret dels infants a rebre una protecció efectiva i donar resposta a les dificultats que s’estan trobant els professionals per detectar el maltractament infantil des de l’inici, així com assegurar un seguiment posterior d’aquests casos.