La directora general de Planificació i Avaluació del Departament de Salut, M. Luisa de la Puente, explicarà en roda de premsa, a les 11.15h, el contingut del Pla

La consellera de Salut, Marina Geli, clourà el proper dimarts 29 de setembre a les 16.30h, la Jornada del Pla Director Sociosanitari que tindrà lloc a partir de les 10h a l'Hotel Princesa Sofia de Barcelona.

Cap, a les 11.15h, la directora general de Planificació i Avaluació del Departament de Salut, M. Luisa de la Puente, explicarà en roda de premsa els continguts del Pla.

El Pla Director Sociosanitari és un instrument de planificació sanitària que adapta els serveis assistencials a les necessitats específiques de la gent gran, les persones amb demències, amb malalties neurològiques i amb diferents graus de discapacitat.

Entre les línies d'actuació previstes destaca, pel que fa a l'atenció geriàtrica, la millora de la qualitat de l'atenció a les persones grans amb malalties cròniques i aconseguir que els pacients geriàtrics tinguin un accés més fàcil a les cures paloliatives.

En quant a l'atenció a les persones amb malaltia d'Alzheimer i altres demències, el Pla proposa garantir un diagnòstic integral de les necessitats del malalt per poder realitzar una proposta d'intervenció terapèutica global, garantir la continuïtat assistencial i evitar la fragmentació dels recursos, oferir l'adequat suport a la família, -el paper de la qual és clau en el tractament de la malaltia- i millorar els coneixements dels professionals de l'atenció primària pel que fa als símptomes conductuals i psicològics.

Pel que fa a l'atenció de les persones amb malalties neurològiques que poden derivar en discapacitat, en destaca la millora del sistema de transport adaptat per garantir que les persones puguin accedir físicament als serveis sanitaris de Catalunya; el disseny d'un model territorial que garanteixi a la persona afectada una guia de recursos i d'interlocutors per a la seva relació amb l'atenció sanitària i sociosanitària i, en definitiva, millorar la qualitat de vida de les persones afectades en el seu entorn així com en els àmbits no sanitaris.





Referent, a l'atenció a les persones al final de vida, el Pla pretén millorar l'atenció continuada a malalts de càncer i promoure l'atenció de malalts terminals no oncològics; millorar la qualitat de l'atenció en les unitats de cures paloliatives; implementar mesures generals d'atenció al final de la vida en àmbits específics i afavorir l'accés equitatiu a serveis o mesures en funció de la complexitat de la situació.

A més, el Pla estableix línies d'actuació transversal com la implementació dels recursos segons els criteris del mapa sanitari i sociosanitari; la definició de criteris de formació necessària per a cada grup professional i segons el nivell assistencial; la identificació del grau de formació necessària per tal de capacitar per a l'atenció especialitzada o específica i per a cada nivell assistencial i la potenciació de la recerca en les quatre línies d'atenció i la implementació de mesures sistemàtiques per tal garantir que les persones cuidadores rebin una atenció específica.

Per tal d'adaptar els objectius del Pla a les especificitats del territori, i partint de l'estructura de descentralització organitzativa del sistema sanitari de Catalunya, es preveu vincular el document a les estructures de governabilitat territorial que es constitueixin en l'àmbit de la salut.






CONVOCATÒRIA DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ
ACTE:Roda de premsa: Pla Director Sociosanitari
DIA:Dimarts, 26 de setembre
HORA:11.15h
LLOC:Hotel Princesa Sofia (Plaça Pius XII, 4) Sala Menorca (Planta -1). Barcelona.







Annex : programa

10.00 -10.30 h.Lliurament de documentació

10.30 - 11.10 h.Inauguració i presentació del Pla Director Sociosanitari

M.Luisa de la Puente, directora general de Planificació i
Avaluació del Departament de Salut

11.15 - 11.45 h. Roda de premsa

11.45 - 12.45 h. Activitat dels centres sociosanitaris: reflexions sobre els resultats obtinguts a partir de les dades del Conjunt Mínim Bàsic de Dades (CMBD)

Elisabeth Vallès, coordinadora CMBD Sociosanitari
Divisió Gestió Registres Activitat, Àrea de Serveis i Qualitat, CatSalut

Antoni Salvà, director del Pla Director Sociosanitari, Direcció General de Planificació i Avaluació del Departament de Salut

12.45 - 13.30h.Indicadors sociosanitaris. Resultats provisionals de l'avaluació 2005

Rosa Suñol, directora general Fundació Avedis Donabedian


14.45 -16.15 h. Presentació dels projectes específics de cada línia del Pla Director Sociosanitari:

Sala Batlló: Atenció a la gent gran, Cristina Minguell

Sala Barcelona B:Atenció a les persones amb malaltia d'Alzheimer i altres demències. Antoni Salvà

Sala Milà: Atenció a les persones amb altres malalties neurològiques que poden cursar amb discapacitat. Carmen Caja

Sala Montjuïc:Atenció a les persones al final de la vida
Xavier Gómez Batiste






16.30 h.Intervenció de Marina Geli, Consellera de Salut

16.45 -17.45 h. Taula Rodona: Atenció a la dependència

Moderador: Xavier Gómez Batiste, president del Consell Assessor del Pla Director Sociosanitari

Ponents: Jesús Norberto Fernández, adjunt a la Subdirecció General de Planificació Evaluació IMSERSO
Àngel Gil, director PRODEP