El programa de cures paloliatives de la Generalitat de Catalunya acaba de ser premiat per la prestigiosa Internacional Association of Hospice and Palliative Care (IAHPC)

oIniciat fa 15 anys, va ser el primer programa públic sobre cures paloliatives de tot el món, i l'únic que disposa de dades sobre resultats

oA Catalunya, el sistema nacional de salut proporciona cures paloliatives a més del 75% dels malalts de càncer i a prop de la meitat dels malalts crònics evolutius. Al conjunt de l'Estat, la cobertura mitjana és del 34%.

El Programa de Cures Pal•liatives del Govern de Catalunya ha estat reconegut amb el Premi Anual de la International Association for Hospice and Palliative Care (IAHPC), amb seu a Houston (EUA). L'objectiu d'aquests guardons és identificar bones pràctiques en l’àmbit de les cures pal•liatives d’arreu del món, que puguin servir de referent i aplicar-se en d'altres llocs.

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Càncer de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) van elaborar conjuntament el programa català de cures pal•liatives, que va entrar en funcionament el 1990 en el marc del Programa Vida als Anys i com a Projecte Demostratiu de l’OMS. Aquest tipus de projectes amparats per l’OMS tenen com a objectiu generar experiència i bona pràctica en un àmbit que, tot i ser considerat de vital importància, no disposa encara de referents.

L'IAHPC diu del projecte català que "ha servit de model per a d'altres programes governamentals a Espanya, Europa i Amèrica Llatina", a més de destacar-ne el nivell de cobertura i el compromís amb l’avaluació de resultats.

Un programa pioner, consolidat en el Pla Director Sòciosanitari

El català ha estat el primer programa públic de cures pal•liatives d’arreu del món dissenyat amb criteris de cobertura, equitat i qualitat i amb la clara finalitat d’incorporar-les, de forma sistemàtica, en el Sistema Nacional de Salut.  És, a més, l’únic que actualment disposa de resultats sobre el seu funcionament (cobertura, eficàcia, eficiència i satisfacció).

Des del 1995, s’han tractat més de 200.000 pacients, sobretot de malalties associades a l’envelliment, com el càncer, les demències o les bronquitis cròniques, molt especialment en l’àmbit de l’atenció domiciliària.

A Catalunya, poden accedir a aquests serveis el 75% de malalts de càncer i prop del 50% dels malalts crònics evolutius, xifres molt superiors a la mitjana de l’Estat, situada al voltant del 34%.

D’altra banda, el Departament de Salut ha establert acords de cooperació amb més de 25 programes públics de cures pal•liatives d’Espanya, Europa i Amèrica Llatina.

L’últim pas que ha donat el Departament de Salut en el desenvolupament d’aquest àrea a Catalunya ha estat el disseny del Pla Director Sòcio-sanitari, que incorpora les cures pal•liatives juntament amb l’atenció geriàtrica, les demències i les malalties cròniques. Aquest Pla, que es va posar en marxa  fa tres anys, proposa mesures com ara millorar l’atenció continuada, desenvolupar plans sectoritzats d’atenció al final de la vida, i promoure la recerca i el reconeixement acadèmic dels professionals.

Xavier Gómez-Batiste, Cap del Servei de Cures Pal•liatives de l’Institut Català d’Oncologia, presideix el consell assessor per a l’elaboració del Pla Director Sòcio-sanitari, i va ser el primer responsable del programa de cures pal•liatives que acaba de ser guardonat.