La Consellera de Salut, Marina Geli; el Director General de l’Obra Social i de la Fundació “la Caixa”, Josep Francesc de Conrado; l’alcalde de Sabadell, Manel Bustos; el President de la Corporació sanitària Parc Taulí, Pere Fonolleda; la Directora General de la Corporació Sanitària Parc Taulí, Helena Ris; i el Director de l’Àrea d’Integració Social i Laboral, Albert López; inauguren avui la Ciber@ula situada a l’Hospital de Sabadell.
Les tecnologies de la comunicació tenen un paper rellevant a les Ciber@ules de l’Obra Social “la Caixa”. La instal•lada a l’Hospital de Sabadell té més de 77 metres quadrats, i està dotada de sis ordinadors amb connexió a Internet, escànner, càmara digital de fotos, CD, programes educatius interactius i jocs. A més a més, els nens i nenes disposaran, només pel fet de ser usuaris, d’una direcció de correu electrònic pròpia que els permetrà relacionar-se amb els seus amics de l’escola, els seus professors o amb altres nens que, com ells, estan ingressats en un altre hospital. Els menors que, per alguna raó, no poden desplaçar-se a la Ciber@ula disposaran d’ordinadors portàtils que podran utilitzar a la seva habitació.
Les Ciber@ules hospitalàries disposen d’un espai dedicat a la informàtica; una zona destinada a la lectura i als audiovisuals dotada de llibres, premsa, vídeos i DVD d’interès per tots els perfils dels seus usuaris: menors i els seus familiars, i un espai infantil. Aquest espai ha estat dissenyat amb mobiliari i materials específics per als més petits com ara jocs, contes o recursos, com les “Maletes pedagògiques” creades per la Fundació “la Caixa”, amb propostes educatives relacionades amb temes com ara el teatre, el color o la música. A la Ciber@ula els familiars dels menors hospitalitzats i els propis malalts poden reunir-se, compartir experiències i oblidar, encara que només sigui per uns moments, la tensió emocional que suposa viure en un hospital.
La nova Ciber@aula de l’Hospital de Sabadell s’ha integrat en l’espai propi de l’Aula i Ludoteca hospitalària, ubicada a la planta d’hospitalització de Pediatria. Aquesta integració permet disposar dels recursos de la Ciber@aula per part dels usuaris de l’Aula hospitalària.
Aquesta nova instal•lació, com totes les d’aquest programa de l’Obra Social “la Caixa”, ha estat dissenyada tenint molt en compte el perfil dels seus usuaris, intentant crear a través dels seus mobles i de diferents elements un ambient alegre i lluminós que ajudi a passar l’estada a l’hospital. La posada en marxa d’aquesta Ciber@ula hospitalària ha suposat una inversió de més de 118.000 euros.
La Fundació “la Caixa” programa a les Ciber@ules activitats específiques d’oci i formació que els menors poden realitzar de forma autònoma o amb la participació d’un adult, per la qual es fomenta, d’aquesta manera, la relació intergeneracional.
Antecedents
Aquesta instal•lació és fruit del conveni que el Departament de Salut de la Generalitat i la Fundació “la Caixa” van signar el març de 2004 per instal•lar deu Ciber@ules en diferents hospitals catalans. La col•laboració de l’Obra Social “la Caixa” en aquesta iniciativa, per un total de 1.200.000 euros, suposarà que comptin amb Ciber@ules els següents centres: Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, Hospital Germans Trias i Pujol (aquestes tres ja es troben obertes), Hospital Sant Joan de Déu, Hospital de Manresa, Hospital del Mar de Barcelona, Hospital Arnau de Vilanova a Lleida, Hospital Joan XXIII de Tarragona i Hospital Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, a més de la de l’Hospital de Sabadell que s’inaugura avui.
La xarxa de Ciber@ules de l’Obra Social “la Caixa”
L’Obra Social “la Caixa” creà la seva primera Ciber@ula hospitalària l’any 2002 a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, de Barcelona. Des de llavors, s’han inaugurat Ciber@ules a l’Hospital Doctor Trueta, a l’Hospital Getrmans Trias i Pujol, a l’Hospital al Complex Hospitalari Universitari de Santiago de Compostela, al Complex Hospitalari d’Ourense, l’Hospital Juan Canalejo de A Corunya, a l’Hospital Clínic La Fe de València, a l’Hospital de Son Llatzer a Palma de Mallorca, a l’Hospital de Manacor, l’Hospital Matern Insular de Las Palmas, a l’Hospital Carlos Haya de Màlaga, a l’Hospital Virgen del Rocio de Sevilla, a l’Hospital Rio Hortega de Valladolid, a l’Hospital General Yagüe de Burgos, a l’Hospital General de Lleó, a l’Hospital de Cruces a Barakaldo, a l’Hospital de Donosti, a l’Hospital de Zumarraga i a l’Hospital de Basurto a Bizkaia
Més de 53.000 beneficiaris
El programa de Ciber@ulas Hospitalàries ja ha posat en marxa 20 instal•lacions d’aquest tipus a diferents hospitals de tot Espanya. L’any passat, entre els menors ingressats i els seus familiars, van ésser 53.358 els beneficiaris que van passar per alguna de les Ciber@ules que de la xarxa de l’Obra Social “la Caixa”. Aquesta xifra suposa doblar els prop de 20.000 usuaris que va tenir aquest programa al 2004.
Les Ciber@ules que reben un major nombre de assistents són les que porten més temps obertes. Un bon exemple són les Ciber@ules instal•lades en el Hospital de Santiago de Compostela que va passar de 2.671 usuaris a 4..080, la de l’Hospital de la Fe, de 2.616 a 6.480; i els Hospitals de Barakaldo o Donostia que van sobrepassar els 6.000 beneficiaris. La més visitada a 2005 va ser, però, la Ciber@ula Hospitalària del Hospital Carlos Haya de Màlaga, amb més de 11.800 visitants.
Un estudi realitzat entre els menors que acudeixen a aquestes instal•lacions, mostra que la franja d’edat que predomina és la compresa entre els 7 i els 11 anys i la participació de nens i nenes està molt igualada (el 53,9% són nens i els 46,1%, nenes). Les noves tecnologies, amb l’ús dels audiovisuals i l’ordinador són, sens dubte, els elements més utilitzats pels menors, mentre que els grups familiars opten per les activitats en què no intervenen les noves tecnologies, com ara els jocs de taula o els llibres.