En relació a la notícia de la presumpta contaminació de dos avions de la companya British Airways amb Poloni 210, el Departament de Salut vol informar del següent:

o    El Departament de Salut està en contacte en tot moment amb la Delegació del Govern a Catalunya (Sanitat Exterior) i el Ministeri de Sanitat i Consum, en espera de les informacions de les autoritats angleses sobre els resultats de toxicitat dels avions implicats, que no es troben en circulació, i que romanen als aeroports de Londres i Moscú.

o    Des del Departament de Salut s’ha habilitat el telèfon de Sanitat Respon 902 111 444, on totes les persones que han viatjat en aquests vols poden informar-se i, si s’escau, donar les seves dades per tal de ser localitzades posteriorment en cas que fos necessari. Sanitat Exterior ha demanat a la companyia aèria les llistes de passatgers dels vols implicats.

o    Cal transmetre un missatge de tranquil•litat als ciutadans que hagin viatjat en els vols sospitosos ja que la informació preliminar assenyala que el nivell de risc associat a aquests vols és molt baix.

o    Per això, les persones que han viatjat en els vols objecte d’estudi que no han de fer cap actuació especial.

El poloni 210 és un element radioactiu tòxic, que existeix de forma natural a l’ambient en concentracions molt baixes i que també està present, per exemple, al fum del tabac. La radiacions que emet són de curt abast i tenen poc poder d’expansió a distància (es transmet a molts pocs centímetres i amb molt poca capacitat de penetració).

Els seus efectes es poden produir per ingesta, per inhalació, o a través de ferides obertes. La possible contaminació no es transmet d’una persona a l’altra.

Segons una informació difosa pel Ministeri de Sanitat i Consum les dades facilitades per les autoritats britàniques indiquen que el risc per la salut pública és molt baix. El Ministeri, i el Consell de Seguretat Nuclear estan en contacte permanent amb totes les comunitats autònomes i amb les autoritats dels Regne Unit i autoritat sanitàries de la Unió Europea.