Salut

Informació referent a la mort per cop de calor en un treballador de la construcció a Mataró

query_builder   1 juliol 2005 19:17

event_note Nota de premsa

Informació referent a la mort per cop de calor en un treballador de la construcció a Mataró

El dia 29 de juny a la nit va ingressar a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital de Mataró un home de 46 anys afectat d’un cop de calor, també conegut com hipertèrmia maligna. El pacient va patir aquest procés mentre treballava fent feines de paleta a l’aire lliure durant moltes hores en una situació climàtica de temperatures elevades.

El pacient es va trobar malament i va consultar, a la tarda, els serveis mèdics laborals que li van aconsellar la visita al Servei d’urgències de l’Hospital de Mataró perquè li fessin una valoració. En el moment d’ingrés a l’hospital presentava un quadre convulsiu i febre de 42ºC amb diversos trastorns greus que van obligar l’ingrés a la UCI, intubació, ventilació mecànica i tractament enèrgic de les complicacions associades a la síndrome d’hipertèrmia.

Aquestes situacions de cop de calor poden portar complicacions neurològiques, cardiorespiratòries, hepàtiques, renals, hematològiques, que es poden haver vist propiciades per l’existència d’antecedents patològics en el pacient, com ara hipertensió i sobrepes.

El pacient ingressat a la Unitat de Cures Intensives afectat d’un cop de calor ha mort a les 7.00 hores del matí d’avui degut a un fracàs multiorgànic.

Cop de calor

Cal diferenciar un cop de calor, que pot afectar puntualment una persona exposada a temperatures elevades, generalment fent alguna activitat a l’exterior que impliqui esforç físic, de la situació d’onada de calor. A Catalunya, seguint els criteris del Servei Català de Meteorologia, es considera que hi ha una onada de calor a partir de temperatures sostingudes >35ºC a les zones costeres i >40ºC a les zones de l’interior, situació que no s’ha assolit a Catalunya.

Tampoc no s’ha observat cap increment de l’activitat assistencial associada a la calor, ni als centres de salut ni als centres hospitalaris de Catalunya.  

Tanmateix, com a recomanacions generals pròpies dels mesos d’estiu, cal extremar les mesures de prevenció durant els dies de màximes temperatures evitant les exposicions solars prolongades, les fonts de calor i afavorir la roba lleugera i la hidratació, especialment en:

- Persones grans

- Nens

- Pacients fràgils

Pel que fa a les persones que treballen a l’aire lliure en exposició solar, treballadors en zones calentes, com ara fàbriques amb forns, cuines i d’altres, cal que segueixin les indicacions de seguretat i higiene laboral així com extremar les precaucions, donat que poden patir cops de calor degut a la seva activitat laboral d’exposició continuada a temperatures molt elevades, amb independència de la situació climàtica.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia