ICS

La Comissió de Govern de Política Institucional ha acordat l'aprovació del II Acord sobre condicions de treball del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut subscrit en la Mesa  Sectorial de Negociació de Sanitat en data 19 de juliol de 2006 per l'Administració de la Generalitat de Catalunya i les organitzacions sindicals representatives.

L'Institut Català de la Salut està immers en un procés de modernització que té el seu origen en una concepció dinàmica, eficient i innovadora del sector públic, imprescindible per respondre de manera adequada a les necessitats de la ciutadania de Catalunya per ser capaç de fer possible un instrument àgil i competitiu, adaptable als constants canvis socials, demogràfics, assistencials i tecnològics i proper a la realitat de la població a què presta serveis.

El procés suposa, en matèria de recursos humans, el disseny de polítiques actives adreçades als professionals per incentivar i potenciar el seu desenvolupament personal i col•lectiu, vinculat a l'assoliment dels objectius estratègics de l'Institut Català de la Salut.

Aquest disseny s'insereix amb el compliment dels acords adoptats en les diferents meses de negociació: III Acord General i desenvolupament de l'Acord de Govern de 12 de novembre de 2002 i amb el conjunt de legislació que ha produït un canvi substancial en el conjunt de normes reguladores de les relacions del personal estatutari de l'ICS - Estatut Marc, Llei d'ordenació de les professions sanitàries, Llei de cohesió i qualitat del sistema nacional de salut.

L'Acord ha estat negociat a la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat entre l'Administració de la Generalitat de Catalunya i les organitzacions sindicals que en formen part, de les quals subscriuen l'Acord: CCOO, UGT i CATAC-CTS-IAC.

Aquest Acord és d'aplicació, amb caràcter general, al personal estatutari de l'Institut Català de la Salut, adscrit a centres propis o a centres gestionats per entitats alienes.

L'Acord regula i determina en els seus apartats, els requisits, les condicions i els criteris de modulació de l'aplicació del seu contingut en virtut de les diverses categories professionals, vinculacions administratives i modalitats de la prestació de serveis en les quals es classifica el personal estatutari de l'Institut Català de la Salut, atesa la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut.

Aquest Acord entrarà en vigor l'1 de gener de 2007, sense perjudici dels aspectes per als quals s'estableixi unes altres dates, i tindrà vigència fins el 31 de desembre de l'any 2010.

Les mesures previstes en aquest Acord suposen la continuació i evolució de les línies d'actuació dutes a terme fins a l'actualitat per l'Institut Català de la Salut: estabilitat de la plantilla, definició d'un nou model d'organització de l'atenció continuada i d'urgències de l'atenció primària explicitat en l'Acord de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat de 16 de juny de 2006.

Com a elements innovadors s'identifiquen: l'ampliació de la carrera professional per abastar a tots els grups funcionals de personal estatutari, la universalització de les DPO i altres mesures vinculades a millores de l'atenció continuada, adequació retributiva de col•lectius i  jornades de treball. Finalment, l'Acord dissenya una política d'ocupació que defineix un calendari de processos selectius i de provisió de llocs de treball per al període 2006-2010 que reafirma l'objectiu d'estabilitat de la plantilla de personal estatutari de l'ICS i estableix la previsió de processos d'integració i d'estatutarització de col•lectius professionals.

XHUP

El Govern ha aprovat l'acord pel qual s'autoritza al Departament de Salut a donar suport a l'aplicació dels compromisos adquirits en la negociació de les condicions laborals dels professionals de la xarxa sanitària concertada d'utilització pública.

És objectiu del Govern vetllar per a la consecució del màxim nivell d'excel•lència dels serveis sanitaris que es presten als ciutadans. És per això que cal reconèixer les condicions laborals específiques dels professionals del sistema sanitari públic als que s'exigeix un esforç d'aprenentatge permanent alhora que una gran capacitat d'adaptació per l'assumpció tant dels canvis científics com tecnològics.

Així mateix, la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya preveu que el Govern tendirà progressivament a l'equiparació de les condicions laborals dels professionals que presten els seus serveis en els centres de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública.

D’altra banda, el Parlament de Catalunya l’any 2001 va instar el govern a equiparar les condicions laborals del professionals del sector concertat de la xarxa hospitalària d'utilització pública i de la xarxa d'atenció primària amb la resta de personal de la sanitat pública.

En compliment d’aquests objectius, el Govern, mitjançant el Departament de Salut convocà els agents socials del sector a una mesa social per tal de dissenyar i consensuar les condicions laborals mínimes i comunes per al conjunt de treballadors del sistema sanitari de responsabilitat pública de Catalunya i donar compliment als mandats del Parlament de Catalunya i al propi programa del Govern.

Fruit d'aquesta negociació es va signar el VII conveni col•lectiu de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP), que té l'àmbit funcional del personal dels centres i establiments sanitaris que formen part de la XHUP o que presten serveis en l'atenció primària concertada, on s’acordava l’homologació salarial dels treballadors de la XHUP amb els professionals de l’ICS.

Aquest conveni introdueix un conjunt de millores d'equiparació laboral, i adaptació de les condicions laborals a les necessitats existents. Entre les millores assolides destaquen:

- millores retributives de les hores treballades fora de les jornades ordinàries

- millores retributives del personal en formació

- l'establiment de complements variables en funció del compliment d'objectius, que s'hauran de reflectir en una millora de la productivitat i per tant de la eficiència del sistema sanitari.

Per tal de fer front a aquestes millores, el Govern ha considerat necessari establir el suport econòmic adient pel compliment dels compromisos adquirits, amb l’objecte d’incrementar la despesa a que han de fer front les entitats que gestionen els centres concertats.

Així doncs, el Govern ha aprovat l'acord pel qual s'autoritza al Departament de Salut a donar suport a l'aplicació dels compromisos adquirits en la negociació de les condicions laborals dels professionals de la xarxa sanitària concertada d'utilització pública.

Aquest acord suposa el compliment de les millores laborals i retributives per a tots els col•lectius, i millores profundes en el sistema de salut pública concertat.

Amb l’aprovació d’aquest acord, el Departament de Salut, mitjançant el Servei Català de la Salut, participarà en els increments retributius d’acord amb els pactes laborals amb els professionals sanitaris.

A aquest efecte, el cost que s'ha estimat dels pactes esmentats serà, fins l’any 2009, d’un import de 930.000.000,00 euros, segons la periodificació següent:

- l'any 2006   97.000.000 euros

- l'any 2007  223.000.000 euros

- l'any 2008  295.000.000 euros

- l’any 2009  315.000.000 euros

Així mateix, el Govern autoritza el Servei Català de la Salut que inclogui en els concerts de les diferents línies de serveis sanitaris (atenció primària de la salut, atenció hospitalària i especialitzada, atenció sociosanitària i atenció a la salut mental) una clàusula addicional específica amb els recursos econòmics necessaris, per tal que les entitats proveïdores puguin dur a terme les esmentades millores econòmiques en les condicions laborals dels treballadors del sistema sanitari públic concertat.