Durant la prova pilot a Barcelona s'ha atès a 218 conductors

El programa del Departament de Salut i el Consell de Cololegis Farmacèutics ha rebut el premi Millors iniciatives de la farmàcia 2006

El programa pilot de prevenció d’accidents de trànsit, basat en el consell personalitzat adreçat als conductors de vehicles que prenen fàrmacs hipnosedants, que porten a terme el Departament de Salut i el Consell de Col•legis Farmacèutics de Catalunya, s’ampliarà a finals d’aquest mes a algunes especialitats farmacèutiques utilitzades en el tractament de l’al•lèrgia.

La prova es va iniciar el 23 de novembre de 2006 i, durant les quatre setmanes que es va portar a terme es va obtenir informació sobre 218 conductors atesos per les farmàcies participants. Una part important d’aquests ciutadans van indicar al farmacèutic que no coneixien els efectes sobre la conducció del medicament prescrit (61,5% dels que iniciaven el tractament, i 35,8% dels que continuaven un tractament iniciat amb anterioritat) i, en la major part dels casos, es van mostrar disposats a adoptar els consells rebuts.

Aquest projecte de prevenció de lesions per trànsit ha rebut un dels premis que la publicació Correo Farmacéutico ha atorgat a les millors iniciatives desenvolupades el 2006 en l’àmbit de la farmàcia.

Hi han participat 20 farmàcies i un CAP

Aquesta experiència es va iniciar a finals de novembre de 2006 en una vintena de farmàcies de Barcelona amb la col•laboració del Centre d’Atenció Primària Pare Claret amb l’objecte de difondre consells preventius als conductors que acudien a les farmàcies per demanar un hipnosedant prescrit pel seu metge.

El consell consistia en evitar conduir almenys durant els primers dies de tractament, abstenir-se completament de consumir begudes alcohòliques, i interrompre la conducció en cas de somnolència, mareig o disminució de l’atenció. Per donar suport a la intervenció del farmacèutic es va dissenyar un material imprès en forma de punt de llibre.

A més de l’alcohol i d’algunes drogues il•legals –implicades en una gran part d’accidents de trànsit amb víctimes mortals—, hi ha diferents medicaments que poden afectar negativament els reflexos i els nivells d’atenció necessaris per a  la conducció de vehicles. Tot i que els prospectes d’aquests medicaments ja es refereixen al risc de conduir vehicles o realitzar altres activitats perilloses, el consell individualitzat dels farmacèutics i altres professionals sanitaris pot ajudar els conductors a evitar que la somnolència o altres efectes secundaris afectin negativament la seva capacitat de conduir.

Alguns estudis han mostrat que l’ús de benzodiazepines –un grup de medicaments utilitzats principalment pels seus efectes ansiolítics, hipnòtics i com a relaxants musculars—poden incrementar en un 50% el risc de patir un accident de trànsit. S’ha observat la presència d’aquestes substàncies en més del 3% dels morts en accident de trànsit i en un percentatge semblant entre les persones lesionades que atenen els serveis d’urgències.

Les lesions derivades de la sinistralitat viària són un greu problema social i de salut, i la seva prevenció i tractament representen àrees d’actuació prioritària del Departament de Salut, que porta a terme diferents actuacions preventives en aquest àmbit. Cada any, més de 500 persones moren a Catalunya com a conseqüència de les lesions derivades d’un accident de trànsit i es produeixen més de 7.000 hospitalitzacions per aquesta causa.