 No s’ha trobat un vincle comú entre les dues morts

 S’ha incoat un expedient administratiu en relació a algunes mancances del centre

Els resultats de les actuacions de comprovació portades a terme per tècnics del Departament de Salut dins l’expedient informatiu incoat a l’Hospital Evangèlic de Barcelona arran la mort de dues persones, han conclòs que la pràctica assistencial efectuada en els dos casos va estar dintre dels criteris usualment acceptats i no han trobat un vincle comú entre ambdós. 

Així la conclusió de l’expedient proposa que s’arxivi en haver-se objectivat una actuació assistencial dins els paràmetres habituals de la praxi mèdica dels professionals que van intervenir a l’assistència de les dues pacients a les actuacions analitzades.

Les comprovacions de l’expedient han abastat aspectes del centre com la documentació assistencial, els registres, els procediments, les titulacions, les instal•lacions, les declaracions dels professionals i les guies de normopraxi. Alguns d’aquests  aspectes, han de ser millorats, fet pel que s’obre un expedient administratiu a l’hospital referit a les mancances observades.

El Departament de Salut ha traslladat l’informe efectuat al Jutjat que té obertes diligències, a l’objecte que sigui conegut i avaluat dins les seves competències.

Es manté la suspensió cautelar

D’altra banda, al marge de la resolució definitiva de l’expedient administratiu, des de la vessant de l’anàlisi de l’organització, revisió d’estructures, protocols i procediments d’actuació clínica s’ha decidit mantenir la suspensió cautelar de l’activitat quirúrgica, a l’espera de les propostes del centre pel que fa a la seva actualització.

 

A més, des del Departament s’impulsaran accions informatives i de millora adreçades als centres, professionals i societats científiques relacionades amb la cirurgia estètica, així com la de garantir la màxima informació cap als ciutadans i la millor comprensió sobre els risc que comporta qualsevol intervenció quirúrgica.

Antecedents

El Departament de Salut va incoar un expedient informatiu en conèixer la mort d’una pacient després de ser intervinguda de cirurgia estètica a l’Hospital Evangèlic. En el curs de les primeres actuacions es va conèixer la mort d’una segona pacient, sotmesa també a cirurgia estètica.

Davant d’aquests esdeveniment, i com a mesura de prevenció, es va decidir la suspensió de l’activitat quirúrgica del centre, en tant no fossin aclarides les circumstàncies de les dues assistències, així com les condicions generals del centre. L’Hospital Evangèlic de Barcelona té autoritzats els quiròfans per part del Departament de Salut per portar específicament a terme operacions de cirurgia estètica, des de l’any 2005.

Si algun mitjà audiovisual està interessat en tenir un tall de veu del director general de Recursos Sanitaris, Rafael Manzanera, aquest farà declaracions a les 12.30h a la sala d’actes del Departament de Salut.