El passat cap de setmana s’han produït a les comarques de Girona 7 episodis d’intoxicacions per consum de bolets, que han afectat un total de 19 persones, 5 de les quals han hagut de ser hospitalitzades. Tres de les persones afectades continuen ingressades, una d’elles en estat greu. En tots els casos, els bolets són d’espècies diverses i han estat collits per particulars en indrets diferents.

La majoria dels afectats van presentar nàusees, vòmits i diarrea al poc d’haver ingerit els bolets, en tres casos van tenir debilitat, vertigen i somnolència i dos més van presentar insuficiència hepàtica, probablement produïda pel consum del bolet Amanita phalloides, dels quals un presenta pronòstic molt greu.

De moment, totes les dades són de caràcter provisional, atès que s’està en una fase preliminar de la investigació.

Epidemiologia de les intoxicacions per bolets

Aquest nombre d’agrupacions i d’afectats d’intoxicació per bolets és superior al que s’havia observat altres anys a Catalunya. Així, l’any 2004 no es va notificar cap intoxicació per bolets al Departament de Salut i l’any 2003 es notificaren, en tot l’any, 5 agrupacions amb un total de 24 afectats, xifra similar a l’observada en aquest any durant un període de només 4 dies.

Recomanacions del Departament de Salut per prevenir intoxicacions pel consum de bolets tòxics

Davant d’aquests casos el Departament recorda que, entre les moltes espècies que creixen en els nostres boscos, n’hi ha algunes amb un interès gastronòmic considerable i d’altres de tòxiques que poden ser, fins i tot, mortals. El Departament de Salut, com ja és habitual, vol recordar a la població els consells per prevenir les intoxicacions pel consum de bolets tòxics.   

A Catalunya hi ha un centenar de bolets tòxics, alguns d’ells molt coneguts, però no es pot assegurar mai que ja està tot descobert, en ocasions s’ha demostrat que bolets molt apreciats han passat a considerar-se tòxics. El darrer exemple d’un d’aquest bolets és el Tricholoma e questre, conegut com verderol,   groguet o pixaconill, en castellà seta de los caballeros , freqüent en els boscos de pins de Catalunya i considerat habitualment com a comestible. Estudis realitzats per investigadors francesos han demostrat que pot resultar perillós per a la salut si es consumeix repetidament en un període de temps relativament curt. El Departament de Salut, segons informació disponible i mentre les dades científiques no permetin valorar el risc sanitari, recomana no consumir aquest bolet malgrat hagi estat collit habitualment en algunes comarques de Catalunya sense haver produït fins ara cap efecte negatiu per a la salut.   

Per reforçar aquesta mesura preventiva adreçada als consumidors, el Ministeri de Sanitat i Consum té previst publicar una ordre de prohibició de comercialització del Tricholoma eqüestre , com a mesura cautelar.

Com actuar en cas de sospita d’intoxicació   

Davant dels primers símptomes, s’ha d’anar immediatament a un centre hospitalari perquè la persona afectada rebi el tractament mèdic adequat. Convé portar-hi les restes que es tinguin dels bolets, ja sigui els trossos que s’ha eliminat en netejar-los o els bolets cuits que hagin sobrat. Això permetrà als especialistes identificar l’espècie que ha provocat la intoxicació i facilitarà l’aplicació del tractament més eficaç.   

Si són vàries les persones que han menjat bolets, encara que hi hagi alguna que no presenti símptomes també ha de rebre assistència mèdica.   

Els símptomes d’intoxicació varien segons l’espècie de bolet que l’ha produïda. Es poden presentar un o alguns d’aquests símptomes: dolor d’estómac, suor freda, vòmits, diarrees, vertígens, prostració, deliris i períodes alternatius de crisi i calma.   

Els primers símptomes poden aparèixer al cap de poca estona d’haver menjat els bolets o passades algunes hores. Als primer símptomes d’intoxicació, per poc importants que semblin, s’ha d’anar immediatament a un centre sanitari. L’eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb que s’actuï.

Més informació     

Al web del Departament de Salut es poden consultar les espècies de bolets tòxics més freqüents a les diferents comarques catalanes. www.gencat.net/salut/depsan/units/sanitat/html/ca/aliments/csam_6.htm   

Al web del Departament de Medi Ambient hi ha informació sobre com collir els bolets protegint l’entorn natural. www.gencat.net/mediamb/pn/bosc/cboscp06.htm   

També es poden consultar les següents adreces d’interès:

Societat Catalana de Micologia: http://www.micocat.org

Ass. micològica Joaquim Codina: http://www.grn.es/amjc/boscos/especict.htm

Els Bolets de la Garrotxa: http://www.arquired.es/users/boletsweb/

Taller de Micologia: http://www.idsetas.com/