El Departament de Salut i l’Agència de Salut Pública de Barcelona han tingut coneixement de sis casos de tuberculosi en un adult de 35 anys i cinc nens d’edats compreses entre els 2 i 7 anys. El contagi es va produir en el marc d’unes colònies organitzades per una escola de Barcelona on van conviure l’adult afectat, que és el pare d’un dels nens, i els altres cinc nens. A data d’avui, dia 20 de juny, tots ells estan donats d’alta.

Antecedents

El dia 6 de juny s’informa des del Servei de Salut Comunitària de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que dues persones (pare i filla) es troben ingressades a l’Hospital del Sagrat Cor de Barcelona amb la sospita clínica de tuberculosi. Es programa la prova de la tuberculina (que permet el diagnòtic de la infecció tuberculosa) pel dimarts 14 de juny.

El primer cas (cas índex) és un home de 35 anys, resident a Cerdanyola, que presentava símptomes de febre, tos i malestar general des de febrer de 2005.  Va ingressar el 3 de juny i  presenta tuberculosi pulmonar bacilífera.

El mateix dia ingressa la seva filla de 2 anys que no és alumna de l’escola.

El cap de setmana del 14-15 de maig, pares, alumnes i germans de la classe P5 d’una escola de Barcelona van anar de colònies. En  total van anar 58 persones que van dormir en dues habitacions.

Mesures de control i actuació futura

Des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona s’ha iniciat tot el procés de control davant els possibles cassos de contagi. El 14 de juny es va realitzar el cribatge tuberculínic (prova de la tuberculina) a totes aquelles persones que van estar a les colònies. No es fa la prova de la tuberculina a tots els alumnes de  l’escola perquè la infecció s’ha produït en l’entorn familia del cas índex i en l’entorn de les colònies, a més, els nens no contagien la tuberculosi.  Avui, 20 de juny es realitzaran les proves de radiografia als casos que han donat positiu en la prova de la tuberculina. Donar positiu en la prova de la tuberculina no vol dir està malalt, només que hi ha hagut contacte previ amb el microbi.

Si la lectura de la radiografia es normal s’inicia tractament de quimioprofilaxi per tractar la infecció i evitar que es desenvolupi la malaltia. Si la lectura mostra una placa patològica s’iniciarà el tractament adequat.

Als nens que han donat negatiu en la prova de la tuberculina seran visitats, avui 20 de juny,  de forma individualitzada per si cal tractament preventiu abans de realitzar una segona prova  de la tuberculina que es farà d’aquí a dos mesos (setembre). Aquesta segona prova serveix per descartar que passi desapercebut un infectat recent que encara no hagi donat positiu a la prova.