A Europa, només Finlàndia ha aconseguit eliminar la malaltia

El Departament de Salut, en col•laboració amb la Societat Catalana de Pediatria i amb el consens del Consell Assessor de Vacunacions del Departament, ha elaborat el programa d’eliminació de la parotiditis (galteres) per l’any 2010.

Aquesta és una iniciativa pionera a nivell internacional, atès que molts pocs països tenen les condicions prèvies per assolir el repte de reduir a zero el nombre de casos de parotiditis.

Per això, s’ha editat una guia per a l’eliminació de la parotoditis que serà distribuïda a tots els centres de salut i hospitals de Catalunya.

La guia revisa les experiències de la malaltia de la verola, que ja està eradicada i de la qual l’últim cas va ser l’any 1977,  i la polio, malaltia eliminada a Europa l’any 2002. També explica la situació del xarampió, de la rubèola i de la parotiditis a Catalunya, ja que aquestes tres malalties es prevenen amb la mateixa vacuna: la vacuna triple vírica (antixarampió, antirubèola i antiparitoditis), que s’administra de manera sistemàtica als 15 mesos i 4 anys. Les cobertures vacunals assolides són superiors al 90% en la primera dosi.

A més, a la publicació es recullen les bases científiques que sustenten l’eliminació de la parotiditis i el conjunt d’activitats de vacunació, de vigilància epidemiològica i de confirmació dels casos sospitosos per laboratori que cal realitzar per aconseguir l’any 2010 l’eliminació total de la parotiditis.

La parotiditis és una malaltia típica de l’edat escolar, amb una incidència màxima entre els 5 i 14 anys d’edat.  A Catalunya la incidència l’any 2005 ha estat de 1,7 casos / 100.000 habitants (112 casos).

Una de les principals limitacions que planteja la vigilància d’aquesta malaltia és la dificultat de confirmació ja que clínicament hi ha diverses malalties que s’assemblen a la parotiditis. Fins ara el diagnòstic  de confirmació es feia poques vegades, ja que requeria l’obtenció de mostres de sang (amb una sola mostra alguna vegada n’hi havia prou però acostumaven a caldre dues mostres separades per 4 setmanes).

El Departament de Salut amb la col•laboració del laboratori de Microbiologia de l’Hospital Clínic, podrà utilitzar les tècniques d’amplificació genètica (RT-PCR) per analitzar mostres de saliva o d’orina, de fàcil obtenció i que a més a més són molt més sensibles per detectar el virus en les fases primeres de la infecció. Així, amb la introducció d’aquestes tècniques, a més d’evitar proves que comporten certa incomoditat com són les punxades, es podrà conèixer  més aviat quins dels casos sospitosos són realment parotiditis i així  actuar en conseqüència per evitar l’aparició de nous casos.

Amb aquest programa innovador Catalunya es consolida com una de les regions europees amb unes polítiques vacunals més avançades, que són un eix fonamental de les prioritats de salut pública.

Podeu trobar la publicació a la pàgina web del Departament de Salut:

http://www.gencat.net/salut/depsan/units/sanitat/pdf/gparo.pdf