El Departament de Salut ha realitzat a tot Catalunya, des de l’1 de gener al 30 de novembre de 2006, 6.634 inspeccions en compliment de la Llei 28/2005 de mesures sanitàries enfront el tabaquisme.

De les inspeccions fetes s'han tramitat 72 expedients, se n’han resolt 32 i s’han posat 30 sancions (16 greus –11 a forns-pastisseries-cafeteries- (sancions de 600 a 1000 €)  i 14 lleus (persones fumant a l’aeroport; sancions de 30€). 

Des de l’1 de setembre (data d’aplicació de mesures en restaurants i bars de 100m2 o més) fins a 30 de novembre, s’han realitat 903 inspeccions en restaurants i bars de més de 100m2.

D’aquests locals, un 46% han optat per prohibir fumar, i un 56% dels locals inspeccionats compleixen plenament la llei, el que representa una millora de 6 punts percentuals respecte les dades de setembre. Només, un 7.5% dels locals de més de 100 m2 es poden considerar manifestament incomplidors.

Les principals incorreccions identificades que s’han detectat són en la senyalització, en la separació i ubicació de zones i en la ventilació .

Pel que fa a les vendes de cigarretes, des de gener a novembre de 2006 s'ha registrat a Catalunya un descens d'un 3,4% en relació al mateix període de l'any anterior. Aquestes xifres son molt similars a les d' Espanya en que el descens de vendes ha estat d’un 3,1%.

Mesures objectives d’exposició al fum del tabac: Nicotina en aire i cotinina en saliva

 

L’estudi de mesures ambientals utilitzant la nicotina en el aire com a marcador d’exposició al fum del tabac, ha donat uns primers resultats molt positius en els àmbits de l’administració (-92% de disminució), món laboral privat (entre 86 i  90% de disminució) i universitats (-78%).

També s’ha produït una disminució important en els restaurants que han optat ser sense fum (-89%).

En canvi, la situació ha evolucionat poc (10-15% de disminució ) en els locals on es segueix fumant i fins i tot ha augmentat en les discos/pubs  (+21%) essent els nivells d’exposició força elevats en aquest espais.

En els primers mesos de 2007 s’obtindran els resultats de l’estudi que s’ha fet en els mesos d’octubre i novembre per a veure si aquesta situació es mantenia o canviava (sobre tot en els bars i restaurants de més de 100 m2 on la separació de zones no s’ha implantat fins l’1 de setembre).

Pel que fa a la cotinina salival en cambrers no fumadors, en els establiments on és permès fumar no es va observar cap disminució de la concentració de cotinina, mentre que en els establiments amb prohibició total de fumar la concentració basal va disminuir significativament (aproximadament un 20%).

Actuacions des del Departament de Salut per ajudar a deixar de fumar i prevenir l’inici del consum

 

Intervencions d’ajuda per deixar de fumar o prevenir l’inici:

§    Comunitàries: el programa comunitari “Deixa-ho i guanya” (Quit &Win) que es fa cada dos anys. Enguany ha comptat amb la participació de més de 1.000 persones i suport a activitats promogudes per entitats locals (Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, etc.).

§    Atenció Primària: detecció i consell de deixar a fumar en els fumadors que acudeixin al Centre de Salut per qualsevol motiu. Ajuda més específica en els 203 centres inclosos en la Xarxa Atenció Primària sense fum.

§    Hospitals: pacients hospitalitzats inclosos en programes per deixar de fumar. Programa Hospital Sense Fum en 12 centres hospitalaris.

§     22 Unitats Especialitzades distribuïdes territorialment

§    Programa Embaràs sense fum en ASSIR i en maternitats

§    Campanya radiofònica amb grup Flaix adreçada a adolescents (11 falques diverses)

§    Prevenció en escoles: classe sense fum (més de 4.500 alumnes inscrits), Tabac ben lluny (345 centres), entre d’altres.

§    Programa adreçat a pares i mares: connecta amb els teus fills (Tabac)

A més, s’han portat a terme 2.350 tractaments farmacològics en pacients ingressats en hospitals o en professionals de col•lectius “exemplars” (metges, infermeres i personal de centres sanitaris i de l’administració).

•    Política de espais sense fum: Atenció Primària Sense Fum, Hospitals Sense Fum, Maternitats, Generalitat  Sense Fum

Dades epidemiològiques

A Catalunya, cada any el fum del tabac és la causa de gairebé 1 de cada 5 morts i de nombroses visites a l’atenció primària (450.000 aprox.) i d’hospitalitzacions (més de 53.000 altes). El tabac és la principal causa evitable de mortalitat i malaltia.

Com en el conjunt de l’estat, les tendències del consum global no han estat fins ara del tot favorables, ja que la disminució del consum entre els homes s’ha vist neutralitzada per l’increment en les dones, especialment en les més joves.  Les dades de l’ESCA 2006 semblen mostrar l’inici de la disminució global del tabaquisme a Catalunya tant en homes com en dones. Actualment, un 29,4% de la població de més de 15 anys declara que fuma diàriament (25,5%) o ocasionalment (3,9%).    

La despesa causada pels efectes del tabac (>550 milions d’€ l’any) supera els diners rebuts dels impostos especials sobre tabac (460 Milions d’€).

Dades de l’Enquesta de Salut a Catalunya (ESCA). Juny 2006

La  llei va rebre una qualificació elevada (7,85 en una escala  1-10), a un sondeig d’opinió fet a més de 800 persones adultes al juny de 2006, superior a la que rebia sis mesos abans (desembre 2005: 7,75).

Les restriccions a la venda  a menors (9,4), a la publicitat (8,2) i al consum en els  llocs públics (8,7) i de treball (8,2) obtenien valoracions elevades, generalment superiors a les de la primera onada. La valoració general  de la Llei i la de les mesures que la integren varien poc en funció de característiques de la població com ara el sexe, l’edat, el nivell d’estudis o la categoria socioeconòmica.

Quasi  ¾ parts dels entrevistats  és partidari de la prohibició total  (en comptes de la creació de zones per a fumadors) en llocs públics de gran amplada com galeries comercials, centres culturals, recreatius i esportius.

58 de cada 100 persones entrevistades prefereixen anar a un bar o cafeteria on no es permet fumar. 23 de cada 100, prefereixen un lloc on es pot fumar i 18 de cada 100 no té preferències. Una gran majoria dels fumadors (89 de cada 100) no té dificultats per trobar un bar o cafeteria adient a les seves preferències. Entre no fumadors i, especialment, entre exfumadors, aquesta proporció és menor.

La percepció de que la llei s’està complint és elevada en centres sanitaris, comerços, centres culturals i esportius, i llocs de treball en general. Es  percep un compliment menor en els espais d’oci nocturn. En tots els casos la percepció actual de compliment és clarament superior a les expectatives que es tenien abans de la promulgació de la llei, al desembre del 2005.

85 de cada 100 fumadors diuen que no tenen cap dificultat o poca en complir la llei al lloc de treball. 74 de cada 100 tampoc tenen dificultats per complir la llei en trens de llarg recorregut. La percepció de la facilitat per complir la llei és major al juny de 2006 que abans (desembre 2005).

Dues terceres parts dels entrevistats, 66 de cada 100, opina que la Llei afavoreix la possibilitat de que els fumadors deixin de fumar (al desembre eren 58 de cada 100).

Un 54% dels exfumadors recents considera que la Llei ha tingut una influència – en grau variable - en la seva decisió de deixar-ho. 9 de cada 100 dels fumadors entrevistats ha deixat de fumar del tot i 28 de cada 100 han reduït el seu consum.

64 de cada 100 treballadors consideren que ara l’aire és mes saludable que abans; 81 de cada 100 pensa que a la seva empresa hi ha un cert grau de tolerància amb les pauses per fumar.