Salut

Balanç de l'aplicació de la Llei del tabac a Catalunya

query_builder   9 març 2006 18:35

event_note Nota de premsa

Balanç de l'aplicació de la Llei del tabac a Catalunya

Transcorreguts poc més de 2 mesos des de l’entrada en vigor de la Ley de medidas sanitarias frente al tabaquismo y reguladora de la venta, el suministro, el consumo y la publicidad de los productos del tabaco, el Departament de Salut vol manifestar que el nivell globalment satisfactori de compliment de la llei observat durant el mes de gener s’ha consolidat durant el mes de febrer. Aquesta situació és congruent amb l’alt nivell d’acceptació de la llei expressat per la població catalana en l’enquesta feta pel Departament de Salut a desembre de 2005. 

Fins el moment, s’han fet un total de 380 inspeccions a tot Catalunya, 84 de les quals han permès corregir incompliments. Les inspeccions han tingut lloc en forns-cafeteries (160), bars-restaurants (101), supermercats (49), estacions de servei (45), botigues i altres (25). En la majoria dels casos s’ha tractat d’incompliments puntuals atribuïbles a interpretacions errònies de la normativa, que han estat objecte de correcció, bé de manera immediata o a través de requeriments. Pel que fa a les consultes, els serveis del Departament de Salut i el telèfon Sanitat Respon n’han atès més de 4000, la majoria sobre aspectes concrets de la normativa.

El Departament de Salut considera que, atès el temps transcorregut d’ençà de l’entrada en vigor de la llei i l’esforç d’informació i assessorament desplegat, comptant amb la col•laboració estreta dels ajuntaments, dels gremis professionals i de diverses entitats, els titulars de les activitats afectades ja han d’estar correctament informats dels seus drets i obligacions respecte al compliment de la llei, per la qual cosa es preveu iniciar, si s’escau, expedients sancionadors en les circumstàncies que així ho justifiquin.

Pel que fa al sector de l’hostaleria, el Departament de Salut vol deixar clar que no ha variat la seva consideració en quan al compliment de la llei 28/2005:

- Els titulars dels locals de bars i restaurants de més de 100m2 de superfície útil de menjador que vulguin habilitar espais per fumadors tenen fins l’1 de setembre per fer les obres d’adequació que marca la llei.

- Als locals de menys de 100m2 de superfície útil de menjador, no s’ha variat el criteri inicial d’esperar un any per veure l’evolució del consum de tabac en aquests locals i valorar si cal desplegar-hi una norma més restrictiva per garantir els drets dels no fumadors.

En cap cas el Departament de Salut està considerant una prohibició total del consum de tabac en bars i restaurants. En tot cas, el Departament es fa ressò de les consideracions fetes per diversos gremis que argumenten que els seria més avantatjós que es prohibís fumar totalment en tots els bars i restaurants, grans i petits. En el cas que aquesta fos una demanda formal i àmpliament recolzada pels gremis i sectors afectats, demanda que s’hauria de concretar amb prou rapidesa per tal de no esgotar i sobrepassar els terminis marcats a la llei estatal, el Departament de Salut estaria disposat a estudiar-ne la seva compatibilitat amb la llei vigent i afavorir la seva ràpida implementació en el territori.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia