Durant el primer mes de funcionament de la línia telefònica d’ajuda per deixar de fumar, un total de 234 persones han trucat a Sanitat Respon per sol•licitar aquest servei.
D’entre aquestes persones, hi ha un 51% d’homes i un 49% de dones, i l’edat mitjana és de 45 anys. Un 70,3% fuma més de 15 cigarretes al dia i, dins aquest percentatge, un 62,3% té una dependència molt alta a la nicotina, ja que fuma durant la primera mitja hora després de llevar-se.
Un 86% ja havia intentat deixar de fumar, abans de trucar a aquest servei del Departament, i un 28,8% ho havia fet en més de 3 ocasions.
Les trucades han provingut des de més de 78 municipis diferents i un 41,4% s’han fet a la ciutat de Barcelona.
La línia telefònica d’ajuda per deixar de fumar es va posar en funcionament el passat 2 de juny, a través de Sanitat Respon. Funciona durant les 24 hores, tots els dies de l’any, i és atesa per personal d’infermeria que ha estat especialment entrenat per a aquesta modalitat d’atenció telefònica.
Entre els mitjans d’ajuda per deixar de fumar, l’atenció telefònica cada vegada hi té més importància, internacionalment. La seva efectivitat ha estat validada per estudis realitzats a diversos països.
L’atenció telefònica serveix de recurs complementari per als altres serveis (atenció primària, hospitals, unitats de referència especialitzada) i també com a recurs únic per a les persones que hi volen una ajuda poc intensiva o que tenen problemes per acudir a un centre.
Les persones que vulguin deixar de fumar poden trucar al telèfon de Sanitat Respon (902 111 444), on rebran una atenció adequada. Després d’algunes preguntes que serveixen per valorar la motivació per deixar de fumar i la dependència al tabac, se’ls ofereix un pla específic i individualitzat per deixar-ho. Al final d’aquesta primera trucada, es concerta amb elles una nova cita telefònica i s’hi manté un contacte actiu, des de Sanitat Respon, segons un protocol de seguiment acordat que s’adapta a les circumstàncies personals de cada demandant del servei.
En el cas que la persona demandant d’ajuda necessiti la prescripció de fàrmacs (per exemple, teràpia substitutiva de nicotina), s’estudia la seva derivació al centre d’atenció primària, farmàcia o unitat de deshabituació que hi correspongui.
11 de juliol de 2007