28-4-2006

President Maragall: “La Llei de barris ha esdevingut un signe d’identitat de la nostra acció política”

• El cap de l’executiu català ha inaugurat aquest matí la jornada “Barris amb projectes” i ha anunciat que en aquesta legislatura s’actuarà en 60 zones, amb una inversió de 800 MEUR.

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha anunciat aquest matí que el Govern català té previst en aquesta legislatura arribar als 60 projectes de regeneració urbana, amb una inversió de 800 milions d’euros, en el marc de la Llei de barris. “Una Llei- ha dit el cap de l’executiu català- que ha esdevingut un signe d’identitat de la nostra acció política i una resposta adequada a una necessitat no atesa fins ara: l’enfortiment de la capacitat d’integració social dels municipis”.

Pel president català, la política de barris de la Generalitat està abordant d’arrel les problemàtiques econòmiques, socials i urbanístiques més importants, derivades de la  manca d’equipaments, serveis i inversió en un context de fort canvi demogràfic. I això està essent possible, segons el cap de l’executiu, “gràcies a l’aposta municipalista sòlida del nostre Govern que comença a donar forma i contingut al principi de proximitat, no solament des de baix, sinó també des de dalt, i també gràcies al suport dels veïns i a un compromís col•lectiu per la convivència”.

Aquest Llei, segons el president, és una de les més emblemàtiques del seu Govern, com ho serà en un futur proper “a finals d’aquest mandat o a l’inici del que ve, la Llei metropolitana i seguidament la Llei d’ordenació territorial, que començarem a estudiar sense preses, però també sense pauses”.

Aquestes declaracions les ha fet el president de la Generalitat en el decurs de la inauguració de la jornada “Barris amb projectes”, organitzada pel Govern català, i que ha tingut lloc a La Farga de l’Hospitalet. Aquesta jornada té l’objectiu de fer un balanç de l’experiència de la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles, dos anys després de la seva entrada en vigor, i  també donar a conèixer les actuacions complementàries a aquest programa que han iniciat diversos Departaments de la Generalitat.

“El Govern no és que doni suport a barris amb problemes- ha subratllat el president català en un altre moment del seu discurs- sinó que el Govern dona suport a barris amb projectes compartits, amb alternatives, amb voluntat de progressar”. I en aquest sentit, ha demanat als municipis que siguin tant o més ambiciosos que fins ara per no “defraudar les esperances dels ciutadans”.

Finalment, el president ha destacat que l’esforç esmerçat en fer possible el nou Estatut, no ha estat en detriment del gran projecte social, i ha ressaltat que existeix una línia de continuïtat entre la Llei de barris i el nou Estatut.

A més del president Maragall, hi ha intervingut en l’acte inaugural, l’alcalde de l’Hospitalet de Llobregat, Celestino Corbacho. Posteriorment, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha fet un balanç dels dos anys de la Llei de barris.