La Generalitat de Catalunya crea el Fons Europeu per a la Mediterrània

• L’ICF, l’ICO i el Banc Europeu d’Inversions hi aportaran 15 milions d’euros cadascun

La Generalitat, a través del departament d’Economia i Finances, inicia la creació del Fons Europeu per a la Mediterrània. Es tracta d’un fons de capital risc que té per objectiu promoure projectes empresarials als països del sud de la mediterrània, amb especial atenció al Magrib: Marroc, Tunísia i Algèria. El projecte compta amb 30 milions d’euros que hi aporten, a parts iguals, l’Institut Català de Finances (ICF) i l’Instituto de Crédito Oficial (ICO).Aquesta tarda, en un acte presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, el conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, el vicepresident del Banc Europeu d’Inversions (BEI), Philippe de Fontaine Vive, i Aurelio Martínez, president de l’ICO, amb la presència del ministre d’Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, han signat un protocol d’intencions pel qual el banc europeu manifesta el seu interès a aportar 15 milions més i incorporar-se al nucli promotor.

La Compañía Española de Financiación del Desarrollo (COFIDES) ja ha expressat també el seu interès a sumar-se al nucli d’entitats de titularitat pública que impulsa el projecte. El Fons per a la Mediterrània  tindrà la seva seu a Barcelona, cosa que reforçarà el paper de la capital catalana com a plaça financera al sud d’Europa. Es preveu que el Fons sigui operatiu durant el segon semestre del 2006.

El Fons pretén ser un instrument de captació de la inversió privada cap al nord d’Àfrica. La seva missió fonamental és proporcionar el finançament necessari perquè empreses europees i del Magrib desenvolupin projectes a la costa sud del mediterrani. Es prestarà una especial atenció a les iniciatives provinents de l’euroregió.

El projecte està obert a finançar qualsevol tipus d’operació, tot i que l’estratègia d’inversió que s’ha dissenyat per al Fons preveu que una part significativa dels recursos es destinin a projectes de petites i mitjanes empreses en fase d’expansió. Es donarà prioritat a sectors d’alt creixement i a les empreses amb una elevada intensitat exportadora. L’aposta de la Generalitat per al capital risc com a forma per incentivar el creixement econòmic del Magrib és pionera a Europa, ja que l’ús d’aquest tipus de finançament és molt incipient al nord d’Àfrica.

La participació del BEI al projecte que s’ha formalitzat avui coincideix plenament amb l’estratègia que des del Procés de Barcelona ha posat en pràctica la Unió Europea reforçant les seves accions cap a l’àrea mediterrània i fent, d’aquest zona, una de les seves prioritats en política exterior.

Obert als inversors privats

Aquestes institucions públiques, catalanes, espanyoles i europees, constituiran el nucli bàsic del fons, al qual s’hi sumaran diversos inversors privats. La intenció dels promotors és que almenys un 25% del capital provingui de la iniciativa privada. En aquest sentit, els responsables de la iniciativa ja han entrat en contacte amb diverses empreses catalanes i de la resta de l’Estat per presentar-los el projecte. El Fons ha tingut una molt bona acollida entre el sector empresarial. També s’han establert contactes amb diferents institucions del nord d’Àfrica per tal que puguin afegir-se al projecte en una fase posterior.

En les properes setmanes, es convocarà el concurs per escollir la gestora del fons que, entre d’altres tasques, s’encarregarà de buscar més inversors privats que vulguin incorporar-se al Fons.

El Magrib, una oportunitat per a la inversió

El Magrib representa una gran oportunitat d’inversió per a les empreses europees. Les economies del Marroc, Algèria u Tunísia han mostrat els darrers anys un comportament molt estable i han sabut controlar els grans desequilibris econòmics. A més, es tracta de regions amb un elevat potencial de creixement que ha registrat increments del PIB continuats durant els darrers cinc anys.

Aquestes regions han convertit la Unió Europea com el seu entorn econòmic de referència. Així ho confirmen els diferents acords d’associació firmats entre aquests països i les institucions comunitàries durant la dècada dels noranta. Avui, la UE concentra prop de 70% de les exportacions i importacions dels països del Magrib. A més, els governs d’aquests països han fet una aposta clara per a l’atracció d’inversió estrangera, modificant fins i tot el marc legal per fer més àgil l’entrada de capital exterior. La seva proximitat geogràfica amb Europa el fa una regió òptima per a les ‘economies de localització’.

 Fluxos comercials (1) Creixement econòmic

 Exp. (M€) Imp. (M€) Increment del PIB PIB per càpita ($)

 1995 2003 1995 2003 2000 2003 2004 2005*  2000 2003 2004

Algèria 743 759 728 2.829 2’4 6’9 5’2 4’8 1.580 1.930 2.280

Marroc 589 1.875 435 1.604 1’0 5’5 4,2 1’0 1.180 1.310 1.520

Tunísia 263 533 199 348 4’7 5’6 5,8 5’9 2.080 2.240 2.630

(1) Fluxos comercials d’aquests països amb Espanya

* Previsió  /  Font: INE i Fons Monetari Internacional

Un pas més cap al Banc de Desenvolupament Euromediterrani

La iniciativa del Fons Europeu per la Mediterrània coincideix amb les accions de política exterior de la Generalitat, que té com a àrea preferent el Magrib. La creació d’aquest Fons reforça la petició del govern català de crear el Banc de Desenvolupament Euromediterrani, que trobaria en el Fons acabat de constituir un complement idoni a les seves activitats.

La posada en marxa d’aquest instrument financer coincideix amb el procés de Barcelona  +10 i la conferència extraordinària del Procés Euromediterrani que celebra a la capital catalana aquest cap de setmana..