16-4-07

Ha inaugurat una exposició sobre Llull i la seva relació amb el món àrab

El president lloa la “persistent voluntat” de Ramon Llull d’establir ponts entre la cultura cristiana i la musulmana

El president de la Generalitat, José Montilla, ha defensat aquest migdia els elements de comunicació entre les cultures cristiana i musulmana que han existit al llarg de la història i ha posat com a exponent la figura de Ramon Llull. “La vida i el pensament de Ramon Llull resulta avui en dia més constructiu que mai, tant per als europeus com per als magrebins”,  ha dit, i ha afegit: “La seva és una història en la qual les trobades amb el món musulmà, amb tot allò que de bo o de conflictiu en resulta, són sobretot la història d’una persistent voluntat per trobar l’altre i per parlar amb ell”.

El cap de l’executiu ha fet aquestes afirmacions en el decurs de l’acte inaugural de l’exposició “Raimundus, christianus arabicus. Ramon Llull i l’encontre entre cultures”, que ha tingut lloc aquest migdia a la seu de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona. Aquesta mostra ha estat organitzada per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i recull la relació de Ramon Llull amb el món musulmà.

Segons el president “Llull és un cas exemplar i real d’aquesta voluntat per trobar l’altre. I el coneixement de la realitat històrica és, en ell mateix, un valor per al present i per al futur de les relacions entre els pobles de la Mediterrània”. Per això, el mandatari català creu que“necessitem conèixer la dimensió mediterrània de la figura de Ramon Llull, més enllà de les nostres fronteres, com un producte paradigmàtic de l’intens contacte entre cultures i religions”.

L’exposició “Raimundis, christianus arabicus. Ramon Llull i l’encontre entre cultures” va ser presentada públicament per primera vegada a Alger, com a commemoració dels 700 anys de l’estada de Ramon Llull a Bugia, i inaugurada pels reis Joan Carles i Sofia amb motiu del seu viatge a Algèria. Després de Barcelona, aquesta mostra viatjarà a Palma de Mallorca, ciutat natal de Ramon Llull.

Aquesta mostra és, en paraules del president Montilla, “una part de la història comuna que comparteixen Catalunya, altres parts d’Espanya i Algèria”. “És la història d’un home, Ramon Llull, dotat d’una intel·ligència privilegiada, d’una extraordinària capacitat d’iniciatives i d’una tenacitat sense límits. Llull és un dels més grans filòsofs i literats que ha donat l’Edat Mitjana catalana i europea”, ha conclòs.