4-5-2007

El nou edifici del Prat de Llobregat és la seu de la Fundació Catalana de l'Esplai, inclou l'alberg més gran de Catalunya i instalolacions esportives obertes als veïns

El president inaugurarà diumenge el Centre Esplai del Prat de Llobregat, la peça clau de la remodelació del Barri de Sant Cosme

oL'edifici tindrà 180 treballadors i serà un dels principals centres de dinamització de la zona

oLa seva obertura és un pas més en la transformació del barri, on també s'estan construint una comissaria de Mossos d'Esquadra, nous jutjats i una estació de la Línia 9 del metro.

oA través de la Llei de Barris, el Govern de la Generalitat i l'Ajuntament del Prat estan urbanitzant diferents carrers i places de Sant Cosme

oLa Llei de Barris també ha suposat la posada en marxa de diferents plans destinat a fomentar l'educació, l'esport, la integració laboral i la cohesió social


El president de la Generalitat, José Montilla, inaugurarà el pròxim diumenge, 6 de maig, el Centre Esplai de la Fundació Catalana de l'Esplai, peça clau de la remodelació del Barri de Sant Cosme del Part de Llobregat. A més del cap de l'Executiu, a la inauguració també hi assistiran l'alcalde del Prat, Lluís Tejedor; la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila; i el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar.

El Centre Esplai és un edifici de 10.000 metres quadrats que integra un conjunt de serveis adreçats al món educatiu, associatiu i del benestar social: Alberg de Joventut; Escola de Natura; Centre de formació, jornades i convencions; Serveis de restauració per a cololectivitats i Centre fisicoesportiu.
Un dels elements que converteix el Centre Esplai en un punt de referència és el seu alberg, que amb 340 places és el més gran de Catalunya. L'equipament disposa d'una escola de natura on es podent reballar els valors mediambientals i donar a conèixer el Delta del Llobregat. A més, el Centre Esplai té 8 aules de formació i una sala d'actes per més de 300 persones. L'oferta de serveis es completa amb la línia de serveis a les escoles. El Centre té una cuina amb capacitat per oferir entre 1.000 i 8.000 menús diaris.

El Centre Esplai és obra de l'arquitecte Carles Ferrater, que l'ha concebut amb criteris d'eficiència energètica: plaques solars, circuit de reaprofitament d'aigües o llums naturals, i altres elements de sostenibilitat. L'ècoleg Ramon Folch ha assessorat aquest plantejament.

En el Centre Esplai hi treballen 180 persones: 80 de les quals a l'Alberg, i les altres 100 a la Fundació Catalana de l'Esplai, que organitza activitats educatives que arriben a més de 50.000 persones. La Fundació ha realitzat cursos de formació dels treballadors pel coneixement del Prat i Sant Cosme en què hi han participat més de 150 treballadors.

Un centre integrat al barri

El Centre Esplai, la construcció del qual compta amb una inversió de 900.000 euros per part de la Generalitat, és una peça més de les moltes actuacions que el Govern català i l'Ajuntament del Prat estan duent a terme per a impulsar la transformació del barri de Sant Cosme.

El Centre compta amb una piscina i instalolacions esportives que no només estaran destinats a l'ús intern, sinó que també serà d'ús públic per als veïns.

La Fundació Catalana de l'Esplai s'ha implicat des de bon començament en la vida quotidiana del barri, com a membre del Consell Veïnal de Sant Cosme i del Pla Educatiu d'Entorn de Sant Cosme (PEESC). Així mateix, es preveu que la gran activitat que duu a terme la Fundació Catalana de l'Esplai, convertiran aquest edifici en centre de moltes activitats del Prat, del Baix Llobregat i de Catalunya.

Un barri en plena transformació

El barri de Sant Cosme és actualment objecte de diferents actuacions, que tenen com a objectiu millorar els serveis als veïns i impulsar la reforma urbanística i social del barri.

Actualment, s'hi estan construint els jutjats centrals del Prat de Llobregat, la nova comissaria de Mossos d'Esquadra i l'estació de la línia 9 de Metro; s'està ampliant i reformant el Centre d'Atenció Primària Pujol i Capsada, i està prevista la construcció del Futur Edifici d'Aigües.

Acollit a la Llei de Barris

Sant Cosme és un dels 44 barris de Catalunya acollits a la Llei de Barris del Govern de la Generalitat (convocatòria 2005). Mitjançant el Pla de Barris, el Govern i l'Ajuntament estan remodelant la plaça del Barri d'Orcasitas (on hi haurà una zona infantil i una d'adults, més zones verdes i una millor iloluminació) i la plaça de l'Amistat (que serà una plaça gran, oberta i verda amb espai per joves i gent gran, amb vida comercial, davant els nous jutjats).

Altres actuacions previstes són la millora de l'Esplanada Cívica de l'Illa Zero (on hi ha la comissaria de Mossos d'Esquadra, el futur 'Edifici de les Aigües i el CAP) i la urbanització del carrer Riu Llobregat (en què es faran més espais de relació i oci, més comerços, més arbrat, carril bicicleta, millor iloluminació, contenidors de recollida selectiva) i l'adequació del Centre Urbà de Rehabilitació al Toxicòman (CURT), millorant l'equipament per facilitar la inserció laboral.

També s'ha millorat el complex esportiu Julio Méndez, on s'hi ha fet una graderia per a millor visibilitat, accessos per persones amb mobilitat reduïda i un sistema de recollida d'aigües més eficient.

Projectes socials i comunitaris

Pel que fa als projectes socials i comunitaris inclosos en la Llei de Barris, s'estan duent a terme plans específics per reforçar l'educació, acostar les noves tecnologies a tota la comunitat, fomentar la pràctica de l'esport, dinamitzar el comerç, millorar la seguretat i impulsar la participació ciutadana.

Recordatori

Tema: El president de la Generalitat inaugurarà el Centre Esplai del Prat de
Llobregat
Dia: Diumenge 6 de maig

Acte: Inauguració del Centre Esplai del Prat de Llobregat
Hora: 12.30 hores
Lloc: Centre Esplai del Prat de Llobregat. (C/ Anoia, 42-54). El Prat de Llobregat.