21-2-2007

Dimecres, 21 de febrer

El president aconsegueix el compromís de la Comissió Europea d’impulsar els treballs de la interconnexió ferroviària de Catalunya amb França

El president de la Generalitat, José Montilla, ha explicat que el comissari europeu de Transports, Jacques Barrot, s’ha compromès a realitzar gestions amb el Govern francès, per impulsar la construcció del ramal mediterrani del TGV.

El president ha valorat positivament aquest compromís del comissari Barrot, després de la reunió que han mantingut a la seu de la Comissió Europea i en la que també hi han participat el president de Midi-Pyrénées, Martin Malvy, i el vicepresident de Languedoc-Roussillon, Jean-Claude Gayssot, representants dels dos departaments francesos afectats pel trajecte.

Montilla, Malvy i Gayssot s’han desplaçat a Brussel•les per repassar amb el comissari europeu les actuacions pendents per millorar les connexions de transport entre el territori espanyol i francès, i molt especialment per demanar un impuls a la connexió del tren d’alta velocitat.

Després de la reunió mantinguda avui amb Jacques Barrot, el president  Montilla ha confirmat la voluntat del comissari de vetllar i actuar prop del Govern francès en relació a l’execució de les inversions necessàries per tal de fer realitat la interconnexió ferroviària amb França.

Els Governs català i espanyol treballen amb la previsió que l’any 2009 el conjunt de la línia Madrid – Perpinyà estarà acabada i veuen amb preocupació l’endarreriment de les obres entre Perpinyà i Nimes, el tram menys avançat dels que faran possible la connexió amb París.

L’Eix Lyon - Barcelona- Madrid- Lisboa (Projecte Prioritari número 3) és considerat prioritari per a les Xarxes Transeuropees mitjançant la Decisió de 2004 (Decisió núm. 884/2004/CE sobre les Xarxes Transeuropees de Transport) i, per tant, susceptible de rebre finançament tant del pressupost per a Xarxes com, en el cantó espanyol, del Fons de Cohesió.

Aquest projecte ha estat avaluat recentment per l’Informe del Coordinador Europeu pel Projecte Prioritari 3, Etienne Davignon, que ha identificat l’endarreriment en l’execució del tram francès del ramal mediterrani. Tot i que la responsabilitat final és de les autoritats franceses. Tal i com apunta l’informe Davignon, aquest projecte té molta importància ja que és el principal coll d’ampolla d’aquest eix en direcció a Espanya.

El comissari Barrot s’ha compromès a realitzar gestions prop del govern francès per tal que s’executin les obres i inverteixin els recursos financers necessaris per a la seva total execució.