28-3-2007

En l’entrevista del cap de l’Executiu  a ‘Hoy por hoy’ de la cadena SER

El president Montilla destaca que la resolució que demà votaran junts els partits de Govern serà la guia pel desplegament de l’Estatut durant el mandat

Titlla de ‘frívola’ la proposta d’ERC, que atribueix a l’escenari preelectoral i a la ‘pressió i l’oportunisme de CiU’

Es compromet a defensar davant el Govern de l’Estat el canvi de model de gestió de l’aeroport ‘amb fermesa’

Digui el que digui el Constitucional, el Govern mantindrà “els principis i els objectius que van dur a  l’elaboració d’aquest Estatut”

El president de la Generalitat, José Montilla, ha subratllat avui en l’entrevista mantinguda al programa ‘Hoy por Hoy’ de la Cadena SER, que demà, al Ple del Parlament, els partits del Govern “votaran junts una resolució que serà el quadern i la guia del que el Govern impulsarà al llarg d’aquests propers mesos i anys respecte el desenvolupament de l’Estatut”. Tot i això, el president s’ha mostrat crític amb la proposta d’ERC, que ha titllat de“frívola” i l’ha atribuït a la pressió “oportunista” de CiU i a la proximitat de les eleccions.

El cap de l’Executiu català, que ha qualificat la sessió plenària de demà de proposta “clarament oportunista per part de CiU”, ha reiterat que“hi ha un Govern que és i que continuarà essent estable i que continuarà abordant els problemes que preocupen els ciutadans de Catalunya, que no són ni la independència, ni l’autodeterminació”. Pel president, aquestes qüestions, “tot i que poden preocupar a una petita franja de l’electorat català, no formen part del que preocupa a la majoria dels ciutadans, que estan preocupats pels problemes d’educació, del treball, o de la sanitat”.

Aquest, segons el president de la Generalitat, és el full de ruta del Govern català, que ha recordat que està“format per tres partits, on n’hi ha un que és independentista i republicà, però que en la seva acció de Govern també està jugant a això, al marge de l’aposta més ‘dominguera’ i si es vol, una mica frívola de la resolució que presenten demà”. En aquest sentit, el president de la Generalitat ha atribuït “la frivolitat” de la iniciativa dels republicans a “la pressió i l’oportunisme de CiU, i al fet que ens trobem a dos mesos de les eleccions”.

El president Montilla ha criticat l’actitud de CiU perquè, segons ha reconegut, “ara considera que l’Estatut es desenvolupa de manera lenta, quan fa pocs mesos que ha estat aprovat i quan ells durant quatre anys junt amb el PP van bloquejar la seva redacció” i ha mostrat la seva preocupació pel fet que“es voti l’autodeterminació en el Parlament d’aquesta manera: és greu perquè es frivolitza i es voten coses que després no tenen transcendència i s’arxiven i això no ajuda a que la ciutadania agafi interès pels polítics”, ha assegurat. 

Respecte al futur dictamen del Tribunal Constitucional, el president ha tornat a mostrar el seu convenciment que “l’Estatut és constitucional, que ho va ser durant la seva elaboració i que ho és en el seu contingut final”, una opinió, que segons ha recordat, “també té el Govern d’Espanya”. José Montilla ha assegurat que passi el que passi, el Govern català defensarà“en qualsevol dels escenaris possibles, els principis i els objectius que van dur a  l’elaboració d’aquest Estatut“.

El president català ha insistit que aquesta és una“Llei vigent que s’ha d’aplicar i desenvolupar, per part nostra i del Govern de l’Estat, i és el que hem començat a fer, enviant algunes de les primeres lleis de desenvolupament de l’Estatut al Parlament, i incentivant que l’Estat tingui ja en compte el que diu l’Estatut en les modificacions de determinades lleis orgàniques i posant en marxa les comissions bilaterals pels traspassos de noves competències”. “No podem actuar condicionats pel que pugui dir el Constitucional, les lleis estan per aplicar-les”, ha assegurat. 

El president de la Generalitat, que ahir va rebre els representants de l’acte cívic de la setmana passada en defensa de l’aeroport del Prat, ha reiterat que en aquesta qüestió, el Govern català actuarà amb“fermesa i lleialtat” i defensarà que“els aeroports han d’estar gestionats des de la proximitat, com ho estan la majoria de països d’Europa, perquè és des d’on es poden defensar millor els interessos de l’aeroport que són importants per Catalunya”.

El cap de l’Executiu català ha insistit en què“no estem reclamant una excepció ni un tracte de privilegi sinó que es generalitzi un sistema que la pràctica totalitat dels aeroports europeus tenen en marxa” i ha defensat un model de gestió “que sigui una fórmula mixta, amb participació de l’Estat, de la Generalitat i del sector privat”. El Govern de l’Estat, segons ha recordat el president, “ja sap quina és la nostra posició i sap que ens haurem de posar d’acord” i tot i reconèixer que aquesta qüestió no es resol en dos o tres mesos“és un tema que estarà sobre la taula i el president Zapatero ho sap”, ha afegit.