23-3-2007

El president Montilla diu que “la Unió Europea necessita un nou Tractat ambiciós que no sigui una mera reforma institucional”

El president de la Generalitat sosté que el model d’Europa ha de generar benestar als seus ciutadans i una Europa més transparent i democràtica

Afirma que no n’hi ha prou amb una reforma de mínims sinó que ens cal un text ambiciós com la Constitució

El president de la Generalitat, José Montilla, ha dit avui que “des de Catalunya creiem que la Unió Europea (UE) necessita un nou Tractat ambiciós que no sigui merament una reforma institucional”. El cap de l’Executiu ho ha dit en el decurs del seu parlament durant l’acte de commemoració del 50é aniversari del Tractat de Roma celebrat a la torre Agbar de Barcelona. El president ha recordat que el projecte europeu es troba pendent del rellançament del procés constitucional. I ha remarcat que “la presidència alemanya està fent grans esforços per assolir un primer acord entre els 27 estats membres que permeti adoptar un nou Tractat abans de les eleccions europees de 2009”. 

En aquest sentit, el cap de l’Executiu català ha afirmat que“el model d’Europa que desitgem des de Catalunya és el d’una Europa política, que sigui un actor clau en aquest món globalitzat, amb polítiques comunes que generin benestar per als ciutadans”. En definitiva, ha dit tot seguit, “una Europa de valors i de solidaritat, més propera als ciutadans, més transparent i democràtica”. Amb tot, el president de la Generalitat creu que“amb aquest model d’Europa no en tenim prou amb una reforma de mínims, sinó que ens cal un text ambiciós com la Constitució o, en tot cas, un text que la millori, incorporant-hi nous aspectes”. 

Seguint aquest propòsit i d’acord amb el que s’estableix en el nou Estatut, el president Montilla ha assenyalat que la Generalitat expressarà al Govern de l’Estat la seva posició sobre aquesta possible reforma del tractat. “Prestarem, doncs, especial atenció al manteniment dels avenços pel que fa a la subsidiarietat i la participació de les regions en la construcció europea”, ha reblat.