20-7-2006

El president Maragall diu que Europa serà aviat l’únic tema pendent d’Espanya, un cop aprovat l’Estatut i l’esperada pau al País Basc

“Un cop aprovat l’Estatut i quan s’assoleixi, que serà aviat, la pau al País Basc, Espanya només tindrà un tema i és Europa, on podrà jugar un paper molt més important del que ha jugat fins ara”, ha afirmat aquest migdia el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, en la cloenda de l’exposició fotogràfica “Espanya i Portugal, 20 anys d’integració a Europa”, organitzada amb motiu del 20è aniversari de l’adhesió d’aquests dos països a la UE.

Pel president català, aquest paper rellevant d’Espanya té molt a veure amb el seu creixement econòmic. Ha recordat que l’Estat espanyol està creixent tres vegades més que la Unió Europea (UE), un nivell semblant al de Catalunya, i per això ha reclamat que aquesta tingui un paper més destacat dins la UE.

Aquest acte de cloenda ha tingut lloc al Museu d’Història de Catalunya, i ha comptat també amb la participació de la delegada del Govern català a Brussel•les, Anna Terrón, i l’expresident portuguès Mario Soares, que ha pronunciat una conferència amb el títol “Vint anys de Portugal a les Comunitats Europees”

En un altre moment del seu discurs, el cap de l’executiu català ha destacat que a finals del segle XX s’ha aconseguit una Europa pacífica i models democràtics de governació diferents, però ha ressaltat també que, per contra, “Europa està molt malament políticament parlant, potser- ha concretat- com mai des dels anys 1957-58; els fracassos dels referèndums europeus demostren una certa incapacitat d’Europa per ser al món”.

Segons ha explicat el president Maragall “Europa no només té un idioma o no només una cultura política, sinó vàries, i aquesta pluralitat que la fa més difícil, també la fa més apta per entendre millor el segle XXI. Europa pot liderar”, i ha afegit, ”A mi m’agradaria contribuir a aquest lideratge europeu”.

El president de la Generalitat s’ha referit també a la relació entre Portugal i Catalunya, recordant que si bé ja fa cent anys el catalanisme polític mirava cap el nord, cap a Europa, també hi havia un sector que dirigia la seva mirada cap a Iberia, i un dels més importants representants d’aquest iberisme va ser el poeta Joan Maragall.

Finalment, el cap de l’executiu català ha destacat que “Portugal està fent els deures per assolir el creixement europeu. I ho està fent gràcies a una generació d’una gran valentia, fins i tot ho van començar a fer abans que Espanya, i aquesta generació ha estat liderada per Mario Soares”.

Uns minuts abans de l’inici de l’acte, el president Maragall ha lliurat a l’expresident Soares un exemplar del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) d’avui, dijous, on es publica l’Estatut de Catalunya.