19-4-2006

En l’acte de celebració del Dia del Municipi, que ha tingut lloc aquest migdia al Palau de la Generalitat

El president Maragall ha demanat als alcaldes catalans la seva col•laboració en la difusió de l’Estatut i en la campanya de participació del referèndum

• El cap de l’executiu català ha afirmat que aquesta ha de ser la primera gran contribució del municipalisme

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha demanat avui que els ajuntaments s’impliquin activament en la difusió del nou Estatut i en la campanya de participació del referèndum “perquè Catalunya s’hi juga molt com a país” i que  “aquesta ha de ser la primera gran contribució del municipalisme català a la nova etapa que el nostre país està a punt d’obrir”.  

El cap del executiu català s’ha mostrat convençut que “el nou Estatut és una eina clau per fer front als reptes plantejats per Catalunya” i ha afegit que amb el nou Estatut “mai Catalunya havia tingut el poder que tindrà ara”.   “Pensar que el poc que ens queda pendent és motiu per invalidar el molt que hem guanyat em semblaria un error de càlcul, sobretot per aquells que volem anar més lluny”.

Durant la seva intervenció, el president ha explicat també que s’han posat les bases per obrir una nova etapa del municipalisme i que “ara cal convertir l’aposta municipalista d’aquest Govern en un compromís compartit per la proximitat”. En aquest sentit, ha afirmat que l’Estatut és una eina molt potent per donar forma política a aquest valor que passa per aprofundir en la devolució de competències i recursos als ajuntaments, en el desenvolupament de noves vies de cooperació local i en l’impuls d’una nova organització territorial són la base d’aquesta política.

Així ha anunciat la intenció de redistribuir els recursos apujant els que l’administració té previst destinar als ens locals entre 5 i 10 punts del 20% actual, i assumint les competències corresponents en els serveis personals de proximitat. “La Llei Municipal de Catalunya, que estem estudiant, -ha afegit- anirà en aquesta línia”. Finalment, s’ha mostrat confiat de que la Llei Metropolitana anirà endavant aviat.

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha fet aquestes afirmacions en el decurs de l’acte de celebració del Dia de Municipi, que ha tingut lloc aquest migdia, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

L’acte ha començat amb la lectura de la declaració de la Comissió Municipalista de Catalunya. També hi ha intervingut els alcaldes de cinc poblacions catalanes governades per cadascun dels cinc grups parlamentaris; el president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos; el president de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde d’Amposta, Joan Maria Roig, i l’alcalde de Barcelona, Joan Clos.

El Govern de la Generalitat va decidir en la reunió del Consell Executiu del passat 14 de febrer decretar el dia 19 d’abril com el Dia del Municipi. La decisió respon a la reivindicació de les entitats municipalistes per tal que es commemorés la data de la constitució dels primers ajuntaments democràtics, que va tenir lloc el 19 d’abril del 1979, i que va suposar l’arribada de la democràcia als ens locals. La Comissió Municipalista de Catalunya, formada per l’Associació Catalana de Municipi (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FMC),  van proposar aquesta celebració coincidint amb els actes oficials que es van fer l’any 2004 amb motiu dels 25 anys d’ajuntaments democràtics.