4-5-2006

 

El president Maragall diu que la societat percep llunyanes les institucions internacionals i demana que es flexibilitzin

 

“Les Nacions Unides són percebudes molt sovint com unes institucions llunyanes, complexes, massa complicades, i exclusivament interestatals. Per això, s’han de fer esforços per democratitzar-les, fer-les més flexibles, i per apropar-les als ciutadans i a la societat civil, tot comptant també amb el paper dels governs subestatals i de proximitat”, ha afirmat aquest matí el president de la Generalitat, en l’acte inaugural del C’MUN (Model de Nacions Unides a Catalunya), que ha tingut lloc al Centre de Convencions Internacional de Barcelona.

Segons el president català, aquests són elements ineludibles per la necessària reforma de l’ONU i per l’augment de la confiança en les institucions multilaterals. “Ha d’haver-hi una percepció més clara, més directa, més continuada- ha dit- i és vital per les institucions multilaterals que tant els Governs com les societats les interioritzin, creguin en elles i les fomentin”.

El Model de Nacions Unides inaugurat avui és un exercici de simulació de les negociacions que es duen a terme en altes instàncies de les Nacions Unides, com el Consell de Seguretat o l’Assemblea General. Aquesta iniciativa, adreçada als joves, permeten a aquests aprendre com funciona la institució.

Aquest exercici ja s’ha celebrat a una quarantena de països d’arreu del món i a Catalunya ha estat organitzada per l’Associació per a les Nacions Unides d’Espanya (ANUE),  i és la primera vegada que es fa a l’Estat. Tindrà una durada de tres dies, i participaran uns 300 joves, procedents d’universitats i institucions de 13 països diferents. Els debats dels participants se centraran en quatre temes : terrorisme i la seguretat internacional, el desarmament, la reforma de la Comissió de Drets Humans i l’Aliança de les Civilitzacions.

El cap de l’executiu català ha explicat en el seu discurs inaugural que Catalunya s’ha distingit sempre per la seva sensibilitat i pel seu compromís amb els principals elements constitutius de les Nacions Unides.

“La Llei catalana de Cooperació al Desenvolupament, el Pla Director i els successius plans anuals aprovats des del 2004 pel Govern català- ha ressaltat el president- són  una clara aposta per a la cooperació multilateral.” “I a  través d’aquesta aposta- ha continuat- la Generalitat suma esforços amb programes d’organismes internacionals que treballen en àmbits prioritaris per a la cooperació catalana”.

El president ha recordat que el Govern de Catalunya ha signat ja vuit acords amb agències i programes de les Nacions Unides, com l’ACNUR, el PNUD, l’Alt Comissionat de l’ONU per als drets humans o el Fons Mundial contra la SIDA, la Tuberculosi i la Malària, entre altres, i ha explicat que té previst signar-ne tres més: amb la UNESCO, el Fons Internacional per al Desenvolupament Agrícola de les NNUU i la FAO, Fons de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació.

Finalment, el president Maragall ha destacat l’acord que a finals de l’any 2005 va assumir la Generalitat amb la Campanya dels Objectius del Mil·lenni. “A través d’aquest acord- ha dit- vàrem prendre el compromís de contribuir a través del nostre 0’7% per lluitar contra la pobresa” I ha afegit “la Generalitat s’ha convertit, així, en el primer govern d’àmbit subestatal en signar un acord estratègic plurianual amb la Campanya del Mil·lenni, que té la voluntat de perdurar fins al final de la Campanya”.

Han acompanyat al president en aquest acte, la secretària general de Relacions Internacionals, Margarita Obiols; i el secretari de Cooperació Exterior, Albert Royo. També hi ha participat la presidenta de l’ANUE, Marina Bru; la vicepresidenta de la Federació Mundial d’Associacions de Nacions Unides, Bruna Faidutti, i el director del Centre Regional d’Informació de Nacions Unides a Brussel·les.