El Teatre Nacional de Catalunya acollirà el proper 1 d’abril la primera edició del Tàstum, Fòrum Agroalimentari de Catalunya, organitzat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR). L’objectiu principal d’aquest nou esdeveniment agroalimentari és afavorir la interrelació entre els productors, els transformadors, els distribuïdors i els cuiners, així com propiciar un debat sobre el camí que ha de seguir en el futur el primer sector industrial de Catalunya.
Entre els diferents premis que atorga el DAR en aquesta primera edició del Tàstum destaca La Fundació Alimentació i Ciència (Alicia), que serà guardonada amb el premi especial de jurat per la gestió i promoció, sense ànim de lucre, d’activitats d’investigació, estudi, desenvolupament tecnològic, formació i divulgació de temes alimentaris. Alicia és un projecte impulsat per la Fundació Caixa Manresa i encapçalat pel cuiner Ferran Adrià i el cardiòleg Valentí fuster.
També destaquem Noah Gordon amb el premi Tàstum difusió, un premi en reconeixement a la difusió de la gastronomia catalana i els seus productes. El periodista i escriptor nord americà, ha contribuït amb els seus 350.000 exemplars de la seva obra El celler, la divulgació del món del vi de la Catalunya del segle XIX.
Enguany, el Departament ha unificat en una única nit l’entrega de guardons històrics com els Premis d’Innovació Tecnològica Agrària (PITA), creats l’any 2001; el premi al millor jove artesà alimentari innovador de l’any i l’homenatge als Mestres Artesans de Catalunya. D’altra banda, s’han creat guardons nous vinculats al sector de la vinya i de la difusió, i el premi especial del jurat, citats anteriorment.
El Premi Tàstum Jove Artesà Alimentari Innovador el rebrà Claudi Uñó, pastisser de Mataró que amb molta creativitat ha incorporat nous dissenys i textures en l’elaboració dels anomenats Torrons d’Autor, un artesà que prioritza l’artesania dels seus productes. En el marc del lliurament de premis Tàstum també tindrà lloc l’entrega de 29 diplomes dels Gremis de Mestres Artesans Alimentaris.
El Premi Tàstum Innovació Agrària, serà per a Urgellet de Linyola, una empresa agrària que ha reconvertit l’explotació d’oví de carn en una de cabrum, en la qual ha instal·lat una innovadora sala de munyiment.. Aquesta sala pot munyir fins a 480 cabres en una hora. Urgellet és un exemple de com, coordinats tots els mecanismes i la tecnologia informàtica, es pot aconseguir una gestió eficient d’una explotació ramadera.
Com a finalista, l’empresa seleccionada és Girona Fruits de Bordils (Gironès). Per dur a terme amb èxit la seva estratègia de lluita contra les principals plagues en els fruiters amb la reducció dels tractaments, la cooperativa Girona Fruits ha creat el software, Hespérides, amb un mòdul de trasllat de dades des del productor a la central que ha permès un control més gran de la gestió al camp i una anàlisi dels punts crítics.
El Premi Tàstum Innovació Agroindustrial serà destinat a Molí dels Torms, una jove empresa lleidatana que ha implantat un model integral per elaborar oli d’oliva extra ecològic amb un escrupolós respecte pel medi ambient. Amb aquest procediment aconsegueix olis específics molt valorats per grans cuiners i també a nivell internacional, ja que exporta el 70 % de la producció.
En aquest cas, l’empresa finalista també és de terres lleidatanes. Es tracte de Productes Flower, ubicada a Tàrrega (Urgell), que fabrica substrats a la carta amb tecnologia d’última generació.
El Premi Tàstum Vinya serà per René Barbier (DOQ Priorat), un vi distingit per la Generalitat amb la primera distinció catalana de Vi de Finca Qualificada, per al Clos Mogador, una catalogació que únicament es concedeix a productes amb segell de qualitat que reunissin condicions molt estrictes.
Per la seva part, la cooperita de Capçanes, de la DO Montsant ha rebut una menció especial del jurat en aquesta categoria.
El Premi Tàstum Enoturisme serà per Wine Spa de l’Hotel Golf Castell de Peralada (DO Empordà), un centre de benestar i bellesa que neix de la tradició vinícola de Catalunya i que ofereix al visitant diferents tractaments facials i corporals basats en els derivats del raïm i el vi, l’ampeloteràpia. En aquesta categoria la menció especial ha estat per l’Hotel Bellpuig, que està impulsant una ruta enoturística a través dels cellers del Segre.
La presentadora i actriu Txe Arana, juntament amb la participació del conseller d’Agricultura Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, seran els encarregats de lliurar els premis Tàstum 2008.
A part del lliurament dels premis, el Fòrum Agroalimentari de Catalunya inclourà tot un seguit d’iniciatives al voltant del sector agroalimentari: un panel de cuiners, una taula rodona sobre la situació i les potencialitats del sector, i un sopar de tast.
27 de març de 2008



