La Comissió de Govern de Política Territorial ha acordat l’ocupació urgent dels béns afectats per a l’execució d’obres del projecte constructiu actualitzat de l’interceptor de les conques centrals de Castelldefels i sobreeixidors a la bassa de la Universitat al terme municipal de Castelldefels (Baix Llobregat).

El Govern ha iniciat així el procés per resoldre d’una vegada per totes el greu problema que actualment planteja la capacitat de desguàs de la zona de les conques centrals del municipi de Castelldefels.

Descripció de l’obra

En aquest sentit, les obres que es contemplen en el projecte consisteixen en la construcció d’una obra de captació i d’un col·lector-interceptor que enllaça amb l’interceptor del sector nord del municipi. Mitjançant la construcció de les obres de l’interceptor es recolliran les aigües pluvials generades a les conques centrals de Castelldefels i es conduiran fins a l’interceptor Nord del municipi, augmentant així la garantia de protecció de la població davant de reiterades inundacions.

Aquest canal s’inicia a la zona de la urbanització de Montemar, creua la via del ferrocarril i continua fins a l’obra de fàbrica existent sota l’autopista C-32; posteriorment segueix pel costat dret de la C-32 direcció Barcelona fins connectar al canal del Nord existent i desguassar directament al mar. La longitud total del canal és de 1.265 m. El canal té un sobreeixidor connectat a la bassa existent al campus de la UPC que en cas de necessitat actuarà com element de regulació. La secció serà de dimensions variables, serà rectangular de dos ulls i 4,10x2,5 en els primers 610m i de 5x3m en la resta. El cabal de disseny és de 15 m3/s que corresponen a un període de retorn d’entre 5 i 10 anys. En un moment determinat es podran sobreeixir 13m3/s a la bassa de la UPC de manera que el cabal màxim que circularà pel canal serà de 2m3/s.

Així, mitjançant la construcció de les obres del col·lector-interceptor, es preveu assolir la màxima capacitat de drenatge possible donada la situació urbanística actual i les característiques de la zona i, en conseqüència, s’augmenta la garantia de protecció davant de possibles inundacions.

És previst que les obres projectades, que tenen un pressupost de 11.127.982,62 € (IVA no inclòs), s’iniciïn enguany i que tinguin un termini d’execució de 12 mesos.