El Govern de la Generalitat presenta el Programa de Crèdits d’Emancipació amb l’objectiu de facilitar la emancipació dels joves en els àmbits de l’habitatge, la formació i l’autoempresa.

Mitjançant aquest programa la Generalitat de Catalunya avala crèdits per joves per un valor total de 42 milions d’euros davant les entitats financeres. D’aquesta manera, els joves d’entre 18 i 35 anys residents a Catalunya amb una antiguitat mínima de 2 anys podran obtenir crèdits sense cap tipus de comissió i amb interessos més baixos que els del mercat.

D’aquest 42 milions d’euros, 15 es destinaran a crèdits d’autompresa, 13,5 es dedicaran a l’habitage i 13,5 a formació. El crèdit màxim a que pot optar el jove en formació és de 30.000 euros, en habitatge fins a 15.000 euros i pels projectes d’autompresa no hi ha límit.

En el Programa de Crèdits d’Emancipació dels Joves hi intervenen:

• el Departament de la Presidència, a través de la Secretaria General de Joventut

• el Departament d’Economia, a través de l’Institut Català de Finances

• el Departament de Treball i Indústria, a través del Servei d’Autoempresa

• el Departament d’Educació i Universitats, a través de l’AGAUR (l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca)

• el Departament de Medi Ambient i Habitatge.

El programa compta amb la col·laboració de diverses entitats financeres, qui juntament amb el Govern fan una aposta clara per a facilitar les condicions per a que els joves construeixin el seu itinerari formatiu, professional o d’accés a l’habitatge.

L’objectiu d’aquest Programa és facilitar als joves l’accés al finançament de projectes personals relacionats amb els següents àmbits:

- Crèdits per a l’habitatge: per a cobrir les despeses inicials per accedir a un habitatge, tant de compra com de lloguer, com ara fiances, comissions, despeses notarials, mobiliari, etc.

- Crèdits per a la formació: per a cobrir les despeses derivades de l’ampliació d’estudis de grau superior (postgraus, màsters o doctorats).

- Crèdits per a l’autoempresa: per a cobrir les despeses derivades de la posada en funcionament d’un projecte empresarial de nova creació o bé, excepcionalment, d’ampliació de l’àmbit de negoci.

Per a cada tipus de crèdit, la tramitació de les sol·licituds d’aval es realitzarà a través de l’agent especialitzat en la temàtica:

- Els avals per als crèdits d’habitatge, es formalitzaran a les Borses d’Habitatge Jove.

- Els avals per als crèdits d’autoempresa, es sol·licitaran al Servei de Creació d’empreses de la Generalitat de Catalunya, que compta amb més de 300 punts acreditats a tot Catalunya.

- Finalment, els avals per a la formació universitària, es formalitzaran a l’AGAUR (Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca).

Les persones interessades trobaran tota la informació general d’aquest programa:

- visitant el web de la Secretaria General de Joventut (www.gencat.net/joventut)

- trucant al telèfon 012, el telèfon d’atenció ciutadana.

- adreçant-se a qualsevol dels 290 punts d’informació juvenil de la Xarxa Catalana d’Informació Juvenil.