La directora general d’Afers Religiosos Montserrat Coll presideix aquesta tarda la presentació dels dos primers volums de l’obra “L’Església catalana durant el franquisme. 1939-1975” editats per l’Editorial Claret en un acte que tindrà lloc a la Sala d’Actes dels Jesuïtes de Casp a les 19’30 h. L’obra, que du per subtítol ‘Apunts per una història’ pretén recollir les cròniques dels bisbats i arquebisbats de Catalunya en l’època franquista de la mà de vuit autors diferents.

 

La iniciativa, impulsada per l’antic director del Centre d’Història Contemporània, Albert Manent, amb el suport de l’anterior secretari d’Afers Religiosos, ha rebut també l’impuls necessari de la nova directora Montserrat Coll per a poder finalitzar-se. L’obra, el primer volum de la qual està prologada per la pròpia directora general, recull per primera vegada la trajectòria de l’Església Catòlica durant els anys del franquisme en diversos bisbats catalans, i pretén  ser una primera aproximació que pugui ajudar més endavant a una recopilació més completa i definitiva. El primer volum se centra en els  bisbats d’Urgell, Solsona i Vic, i el segon, en els de Girona, Lleida i Tortosa. Els volums corresponents a les arxidiòcesis de Barcelona i Tarragona encara estan en fase de preparació.

 

L’acte de presentació reunirà avui els diversos autors que han participat en l’elaboració de l’obra: Benigne Marquès (Urgell), Enric Bartrina (Solsona), Ignasi Roviró (Vic), Josep Clarà (Girona), Romàs Sol i Carme Torres (Lleida) i Josep Alanyà (Tortosa).

 

“L’Església catalana durant el franquisme. 1939-1975” recull les diferents postures que va prendre l’Església Catòlica davant la dictadura, des d’aquells sectors de l’Església que van fer costat al dictador, fins a aquells que van obrir les parròquies  per a les reunions clandestines dels opositors al règim o per al foment de la cultura catalana, als quals, segons Montserrat Coll, ‘encara no se’ls ha reconegut prou la seva tasca’. La directora general espera que ‘aquesta obra hi contribueixi i que serveixi per conèixer millor la història del nostre país a través de l’evolució del fet religiós en la nostra societat’.