El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Joaquim Nadal, ha presentat aquest matí un conjunt d'iniciatives divulgatives per aprofundir en l'estudi de les institucions catalanes d'autogovern al llarg de l'època moderna, coincidint amb els actes previs a la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya. Les actuacions, que es desenvoluparan a través de l'Àrea d'Història i Pensament Contemporani del Departament de la Presidència, preveuen l'organització d'un congrés, d'un cicle de conferències i també la publicació de dos de llibres.

Congrés “Pensament polític als Països Catalans: història i prospectiva”

El congrés “Pensament polític als Països Catalans: història i prospectiva 1714-2014” se celebrarà els dies 13, 14 i 15 de setembre al Teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida. Les ponències tindran per objectiu analitzar els plantejaments polítics nascuts des de la implantació dels decrets de Nova Planta i la conseqüent pèrdua de les institucions d’autogovern i del dret públic propi, fins a l’actualitat. Les ponències es preguntaran, doncs, si el s X.VIII va ser un segle sense política i debatran sobre l’estat i la nació a l’època moderna, el federalisme i el republicanisme, el conservadorisme i el catolicisme polític, el liberalisme, el catalanisme polític, el nacionalisme i l’independentisme, el socialisme, el comunisme i l’anarquime i les ideologies emergents. Aquest congrés està organitzat conjuntament pel Departament de la Presidència i l’Ajuntament de Lleida, el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, que pertany a l’Àrea d’Història i Pensament, i la comissió Cat2014.

Cicle de conferències “Història de l’autogovern i de la Generalitat de Catalunya”

La segona activitat, organitzada conjuntament amb el Centre d’Història Contemporània de Catalunya, adscrit a l’Àrea Història i Pensament, i el Museu d’Història de Catalunya, serà un conjunt d’onze conferències que se celebraran cada dimecres des del 20 de setembre al 13 de desembre i que s’englobaran sota el cicle Història de l’autogovern i de la Generalitat de Catalunya. Coincidint amb el 75è aniversari de la proclamació de la segona República catalana, les sessions comptaran amb la intervenció d’especialistes que reflexionaran sobre les diferents etapes de la història de Catalunya i les seves aspiracions i experiències d’autogovern.

Dues noves publicacions

També amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya el Departament de la Presidència ha publicat “Els camins de la llibertat de Catalunya i altres textos polítics d’Antoni Rovira i Virgili”. La introducció, l’anotació i la selecció de textos d’aquesta edició ha anat a cura de Xavier Ferré i Trill i configura una breu antologia d’articles i conferències que sintetitzen els eixos del pensament polític de Rovira i Virgili. Les comunicacions van ser pronunciades o publicades per Rovira i Virgili a l’Ateneu Barcelonès, a Acció Catalana, al Poble Català, a la Revista de Catalunya, a La Humanitat i al Quadern d’Estudis Polítics, Econòmics i Socials, entre els anys 1922 i 1945. Aquest és el tercer volum de la col·lecció Història i Pensament que edita el Departament de la Presidència. Els títols que han precedit aquesta publicació són El president Macià en els seus textos (1931-1933) i República Catalana, Generalitat de Catalunya i República espanyola. A l’entorn de la Generalitat i la República espanyola, un treball de Francesc Maspons i Anglasell.

Per altra banda, l’Àrea d’Història i Pensament Contemporani també està enllestint l’obra La Generalitat de Catalunya. Obra de Govern 1931-1939, sota la direcció de Francesc Bonamusa. L´estudi, en dos volums, el primer dels quals apareixerà publicat l´octubre vinent, analitzarà per primera vegada de forma completa i departament per departament, l’obra de la Generalitat republicana. Aquest llibre, a més, encetarà la col·lecció Referents, inclosa dins les publicacions del Departament de la Presidència.

8 de setembre de 2006