La Secretaria de Comunicació impulsa la creació del Consorci Internacional de Comunicació i Cultura, format pel propi Govern de la Generalitat, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), el Col·legi de Periodistes, l’Institut de Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB) i la Fundació Fòrum Universal de les Cultures. L’objectiu de l’entitat serà donar projecció internacional a les activitats de cadascun dels membres de forma conjunta i fomentar la participació catalana als organismes mundials de comunicació en els àmbits professional, acadèmic, regulador i empresarial.

La creació del Consorci s’ha acordat avui al Palau de la Generalitat en una reunió a la qual han assistit el secretari de Comunicació, Ramon Font; el president del CAC, Josep Maria Carbonell; el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Maria Huertas, i Miquel Gómez i Cristina Gabarró en representació de l’InCom-UAB i la Fundació Fòrum Universal de les Cultures, respectivament.

La idea de constituir el Consorci Internacional de Comunicació i Cultura té l’origen en les propostes que es van fer en matèria de comunicació en el marc del Fòrum Barcelona 2004. En el decurs dels diàlegs celebrats aleshores, diferents institucions acadèmiques i professionals van plantejar l’impuls de diferents projectes per a la difusió internacional de les activitats relacionades amb la comunicació que es realitzen a Catalunya.

Aquests projectes originals, que ara s’uniran en un de sol amb la creació del Consorci, són la Xarxa Broadcasting Regulation & Cultural Diversity (BRCD), promoguda pel CAC; el Portal de la Comunicació i el Banc de recerca de l’InCom-UAB, i l’Observatori Mundial sobre l’Estat de la Informació (OMEI), impulsat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya. Per la seva banda, la Fundació Fòrum Universal de les Cultures treballarà per a la participació i promoció del Consorci en els diàlegs que organitzi i, especialment, en els futurs Fòrums Universals de les Cultures.