El Govern ha fet públics els detalls de la segona prova pilot d’apagada analògica a Catalunya, que es realitzarà a la localitat de la Fatarella (la Terra Alta) durant el segon trimestre de 2007. La presentació ha tingut lloc a la II Trobada de Ràdios i Televisions Locals Públiques celebrada avui a Amposta. El secretari de Comunicació, Ramon Font, ha aprofitat la seva intervenció a la jornada per fer balanç de la seva gestió, atès que era el seu darrer acte oficial.

Font ha destacat que en la seva etapa al capdavant de la secretaria s’ha pogut continuar “amb èxit” la major part de les polítiques de comunicació engegades tres anys enrere pel Govern catalanista i d’esquerres, i ha assegurat que la reedició de l’acord permetrà que es puguin culminar totes aquelles que encara no s’han acabat d’aplicar.

El secretari de Comunicació s’ha mostrat especialment satisfet per la recuperació dels objectius del pla d’implantació de la TDT a Catalunya –entre els quals es troben les proves pilot d’apagada analògica–, després de l'aturada que va comportar el calendari polític amb el referèndum de l’Estatut, les eleccions al Parlament, i la reorganització del Govern. Finalment, ha fet una crida a “avançar en la desgovernamentalització dels mitjans públics” amb l’aplicació de la llei de l’audiovisual i l’aprovació de la llei de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió.

Apagada analògica a la Fatarella

Amb la prova pilot presentada avui, la localitat de la Fatarella serà, després d’Àger,  la segona de Catalunya a adoptar totalment i de forma exclusiva la televisió digital terrestre. El projecte, que no comportarà cap despesa per als ciutadans, constituirà un autèntic laboratori de proves per assajar, a escala reduïda, l’apagada analògica que a partir del 2007 s’iniciarà de forma progressiva i per illes territorials a tot Catalunya. A més de la Fatarella i Àger (la Noguera), el Govern també realitzarà aquestes proves al municipi d’Amer (la Selva).

L’elecció d’aquests tres municipis obeeix a criteris tècnics, orogràfics i demogràfics. La Fatarella rep el senyal des d’un únic centre emissor que, a més, tan sols dóna cobertura a aquesta localitat, amb la qual cosa es pot desconnectar fàcilment la instal·lació analògica sense afectar altres municipis. D’altra banda, el nombre reduït d’habitants -1.180-, fa que l’assaig es pugui dur a terme sota condicions de major control. Les proves s’iniciaran durant el segon trimestre de 2007, just després de les que es faran a Àger.

Actualment, la Fatarella rep amb dificultat els senyals analògics de televisió. Un cop es posi en marxa la prova pilot, rebrà més de 24 canals entre els estatals, els nacionals i els locals, amb una millora substancial en la qualitat d’imatge.

A més de reproduir anticipadament les diferents accions que caldrà dur a terme per a l’apagada analògica (desplegament de la xarxa digital, comunicació a la població de tot el procés, adaptació de les antenes col·lectives, distribució dels decodificadors...), els projectes pilot permetran identificar els principals problemes, a nivell tècnic i social, que poden donar-se en un procés real d’adaptació a la TDT. L’anàlisi des d’un punt de vista sociològic també permetrà avaluar l’impacte del canvi tecnològic a la població.

Implantació de la TDT a Catalunya

El Govern de la Generalitat va presentar el 9 de juny del 2005 al Parlament el Pla d'Implantació de la TDT a Catalunya, que té com a objectiu detallar les actuacions concretes que la Generalitat durà a terme per al desplegament definitiu de la xarxa digital al país i l'adaptació de la població a la nova tecnologia de difusió.

Tal com s'exposa en el Pla, la voluntat del Govern català és avançar el desplegament digital i la corresponent apagada analògica perquè Catalunya esdevingui capdavantera a nivell estatal i europeu en la implantació i consolidació de la televisió digital terrestre.

Així com a nivell estatal la data límit per cessar les emissions en analògic està fixada al 3 d'abril del 2010, a Catalunya, principalment per raons econòmiques, el procés d'encesa digital i apagada analògica començarà l'any 2007 i es completarà a finals del 2009.

Apagada analògica progressiva per illes territorials

La implantació de la TDT a Catalunya es farà per projectes territorials i d'una manera gradual. A partir de l'estudi detallat de la xarxa de difusió actual, els projectes territorials són el resultat d'haver agrupat diferents illes territorials, àmbits geogràfics de cobertura del senyal de televisió per part de diferents centres emissors, en els que es podria cessar les emissions analògiques sense afectar els territoris veïns.

Els projectes territorials no corresponen, per tant, a demarcacions administratives, sinó que segueixen criteris purament tècnics. Aquest sistema permetrà fer un procés ordenat de desplegament de la xarxa, d'adaptació de la població a la tecnologia digital i, finalment, de cessament de les emissions analògiques.

L'ordre dels projectes territorials s'establirà en base a diferents variables, com ara criteris tècnics relatius a la xarxa de difusió, l'esforç d'adaptació de les instal·lacions col·lectives, l'oferta de continguts actual (cable, satèl·lit, local, ADSL) i, finalment, la prioritat sociopolítica.

En cada projecte territorial caldrà coordinar, a nivell local, tots els agents del sector, especialment els instal·ladors, distribuïdors i administradors de finques, per dur a terme l'adaptació dels ciutadans a la TDT. Aquesta actuació coordinada permetrà abordar el cessament de les emissions en analògic quan, com a mínim, un 95% de la població del territori corresponent hagi adaptat les seves instal·lacions d'antena i disposi de receptor digital.