Trobareu el programa d\'actes detallat al PDF adjunt

• El Palau de la Generalitat commemorarà la Diada amb una jornada de portes obertes, i les delegacions del Govern se sumaran a la celebració amb actes a tot Catalunya, a Madrid i a Brussel•les

• El president de la Generalitat, José Montilla, oferirà una recepció a representants del món polític, econòmic i social al Palau de Pedralbes

• Fora del país, les activitats organitzades per les Comunitats Catalanes de l’Exterior i per la Maison de la Catalogne faran que el Dia de la Rosa i el Llibre es visqui a molts indrets del món

• El president i membres del Govern participaran en la lectura de textos que tindrà lloc a la plaça Sant Jaume amb la voluntat de ressaltar la vessant literària i cívica de la festa 

El Govern de la Generalitat celebrarà la Diada de Sant Jordi amb actes a tot Catalunya. A Barcelona, els tres palaus del Govern català - el Palau de la plaça Sant Jaume, el Palau de Pedralbes i el Palau Robert - acolliran activitats relacionades amb la commemoració de la diada i totes les delegacions del Govern, incloses les que es troben fora del territori català, participaran en actes relacionats amb aquesta festa literària. Així mateix, la Maison de la Catalogne, de París, i les Comunitats Catalanes de l’Exterior han organitzat actes per fer arribar la Diada als països on estan arrelades.

La voluntat del Govern català és promoure la celebració de la Diada de Sant Jordi arreu del món i ressaltar-ne el seu caràcter literari amb activitats accessibles a tota la ciutadania. Per això, la principal novetat d’aquest any, és una activitat dedicada a la literatura i a fomentar la lectura, que tindrà lloc a la plaça Sant Jaume de Barcelona entre dos quarts de cinc i dos quarts de vuit de la tarda.

Aquesta activitat du per nom “Sant Jordi, el plaer de la lectura” i consistirà en la lectura pública de textos literaris. Hi participaran una trentena de personalitats relacionades amb el món de la cultura i dels mitjans de comunicació i una nodrida representació del Govern català, formada pel president José Montilla, el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, i els consellers d’Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, i de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras.

La literatura també serà la protagonista del regal amb què el president obsequiarà als assistents a la tradicional recepció de Pedralbes, que enguany serà un esmorzar que tindrà lloc entre dos quarts d’onze del matí i les dotze del migdia.

El present escollit és una edició especial de “Primera història d’Esther”, de Salvador Espriu, una selecció de fragments d’aquesta obra, amb il•lustracions de Frederic Amat i presentació de Joaquim Molas.

La celebració al Palau de la Generalitat

La celebració de Sant Jordi al Palau de la Generalitat començarà a les 9.00 hores amb una missa a la Capella de Sant Jordi oficiada per l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, a la qual hi assistirà el president de la Generalitat, José Montilla, així com d’altres membres del Govern i autoritats de Catalunya. Per primer cop la cerimònia comptarà amb la intervenció del Cor de Cambra Francesc Valls, que interpretarà, entre d’altres, el Cant dels ocells i els Goigs de Sant Jordi.

A les 9.40 hores, el president assistirà a la tradicional benedicció de les parades de roses que diverses entitats socials muntaran al Pati Gòtic del Palau.

Des de les 10.30 hores del matí fins a les 19.30, el Palau de la Generalitat, seu del Govern de Catalunya, s’obre de nou als ciutadans amb motiu de la celebració de Sant Jordi. Totes aquelles persones que vulguin podran visitar les seves sales gaudint de les jornades de portes obertes.

A les 12.00 i a les 18.00 hores de la tarda hi haurà també una audició del Carilló del Palau a càrrec de la carillonista Anna Maria Reverté, que interpretarà música tradicional popular i d’autors catalans.

A les 13.00 hores, el conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós, presidirà el lliurament dels XXV Premis Serra i Moret per a obres i treballs sobre civisme, dels XXI Premis Jaume Siurana a l’actuació cívica juvenil i del XII Premi de Civisme als Mitjans de Comunicació. L’acte tindrà lloc a l’Auditori del Palau de la Generalitat.

A partir de les 16.30 hores, la plaça Sant Jaume acollirà l’activitat literària “Sant Jordi, el plaer de la lectura”. L’acte, promogut pel Govern, és una de les novetats d’enguany per a Sant Jordi, i consistirà en una lectura de textos d’obres literàries, a càrrec de diferents personalitats. Per part del Govern hi participaran el president de la Generalitat, José Montilla, el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira; el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras

El Palau de la Generalitat: més de 600 anys d’història

El Palau de la Generalitat, seu del Govern de Catalunya, s’obre de nou als ciutadans amb motiu de la celebració de Sant Jordi. Des de les 10.30 del matí i fins a les 19.30 hores de la tarda totes aquelles persones que vulguin podran visitar les seves sales. A més, al pati de carruatges del Palau s’hi instal•laran com cada any vuit parades benèfiques de roses, que obriran quan comenci la jornada de portes obertes.

El Palau de la Generalitat és un dels símbols més preats de la nació catalana, entre altres motius pel fet que ha aconseguit superar contingències històriques i polítiques i perquè s\'erigeix, juntament amb el Palau del Parlament, en un baluard de la democràcia a Catalunya. Cent vint-i-vuit presidents s\'han succeït en aquesta casa, des de Berenguer de Cruïlles fins a l\'actual president José Montilla. El Palau és un dels pocs edificis medievals d\'Europa que des de començaments del segle XV continua essent la seu d\'aquella institució que el va fer construir.

L’origen del Palau es remunta a l’any 1403, quan la Diputació General de Catalunya a Barcelona va adquirir dues cases antigues situades al cor del call jueu per celebrar les reunions dels diputats. Aquests edificis, ubicats als carrers del Bisbe i de Sant Honorat i separats aleshores per un pati, són l’embrió de l’actual Palau de la Generalitat.

Des d’aleshores l’edifici ha anat adaptant-se a les necessitats de cada moment, i aquestes modificacions estructurals han servit també per incorporar-hi elements artístics d’una gran vàlua. El protagonista principal de la iconografia utilitzada és Sant Jordi, patró de Catalunya. És la figura o la imatge més present en tot l’edifici: en escultures, pintures, tapissos, peces d’orfebreria, brodats, esmalts, reliquiaris, vitralls, senyals...Alguns dels espais més emblemàtics del palau són la Capella de Sant Jordi, el Saló de Sant Jordi, la galeria gòtica i el pati dels Tarongers.

El carilló de Palau, únic a Catalunya i a Espanya

El mes de desembre passat es van complir els 30 anys del nou carilló del Palau de la Generalitat. Aquest és l’únic que funciona regularment, tant a Catalunya com a l’Estat.

L’actual carilló té 49 campanes i un pes total de 4.898 quilos. Aquest nombre de campanes, que abasten una extensió tonal de 4 octaves, li dóna la categoria de carilló de concert. Va ser construït per la casa Petit i Fritsen, d’Aarle-Rixtel (Països Baixos), i fou inaugurat el 21 de desembre de 1976, pocs mesos abans del restabliment de la Generalitat de Catalunya.

El carilló, instrument sonor singular, permet d’interpretar tota mena de composicions musicals escrites expressament, així com adaptacions d’obres de tots els estils. Al Carilló del Palau hi han actuat famosos concertistes d’arreu del món. El primer diumenge de cada mes, a les 12 del migdia, la carillonista del Palau, Anna Maria Reverté, interpreta un concert de música clàssica o popular, així com també d’altres concerts en diades assenyalades. Al mes de juliol se celebra el Festival Internacional de Carilló de Barcelona.

La celebració al Palau Robert

El Palau Robert continua amb la tradició d’acollir amb motiu de Sant Jordi algun mitjà de comunicació perquè emeti en directe la seva programació habitual des d’aquesta seu del Passeig de Gràcia. Així doncs, la Diada al Palau Robert s’inaugurarà de bon matí a les 7.00 hores amb el programa de Luís del Olmo Protagonistas, que estarà conduit pel propi Luís del Olmo i Júlia Otero. S’emetrà des de les mateixes instal•lacions del Centre d’informació de Catalunya, a la sala de Les Cotxeres, i estarà obert a l’assistència del públic.

A partir de les 10 del matí, s’obriran les tradicionals parades de llibres i roses, que com cada any al Palau Robert, centren la seva oferta en la literatura infantil i juvenil. En aquesta ocasió les llibreries invitades han estat Tantàgora Serveis Culturals, Casa Anita, Catalonia, Altaïr, Jaimes, El Petit Príncep, Revista Cavall Fort, Revista Tretzevents, Edicions Base i La peixera.

Pel que fa a les roses, a proposta del departament d’Acció Social i Ciutadania, l’espai s’ha cedit a dues ONGs per muntar les paradetes: La Llar d’Afectats d’Esclerosi Múltiple, i l’ Associació Cultural Runa Pacha.

Durant tot el matí, i com ja ha passat els darrers anys, hi haurà també a l’entrada del Palau Robert pel Passeig de Gràcia, la carpa de la campanya de la Generalitat ‘Dóna corda al català’, que té com a objectiu fomentar l\'ús de la llengua catalana entre els joves.

Finalment, a la tarda, a partir de les 17.30 hores, tindrà lloc un espectacle infantil per a nens i nenes, de quatre a vuit anys, a càrrec del grup Mortimers que realitzaran l’actuació Vet aquí la llegenda d’un cavaller, una princesa i un drac.