• La nova Llei del DOGC, aprovada pel Parlament el passat 30 de maig, reconeix el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya com a servei públic, universal i gratuït

• La Llei obre la porta a una renovació tecnològica del Diari que permetrà, entre d’altres serveis, que els ciutadans puguin fer subscripcions temàtiques i rebre alertes per sms

• La Generalitat organitza una exposició virtual per donar a conèixer la història de la publicació oficial de Catalunya

La darrera edició en paper del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) veurà la llum el proper 29 de juny. A partir d’aquesta data, el Diari serà accessible únicament per Internet de forma gratuïta, segons la Llei del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya que el Parlament va aprovar, unànimement, el 30 de maig passat.

Amb aquesta mesura, el DOGC, que el 1996 ja va inaugurar la seva versió a la xarxa, se situa entre els diaris oficials pioners a Europa a l’hora de fer un pas més en el salt digital i oferir un servei a la carta ajustat a les demandes dels ciutadans.

Per commemorar la història del DOGC, sovint poc coneguda, i explicar els canvis que suposa la nova etapa digital, el Govern organitza un exposició virtual que es podrà visitar des de la pàgina web de la Generalitat (http://www.gencat.cat) i del DOGC (http://www.gencat.cat/dogc). L’exposició posarà a l’abast de tothom per primer cop exemplars del Diari editats durant la Segona República i des de l’exili, a més d’altres números emblemàtics.

Servei públic, universal i gratuït

El nou articulat reconeix la publicació com un servei públic, universal i gratuït al qual els ciutadans poden accedir lliurement a través de la xarxa. A més, dota de plena autenticitat i validesa jurídica la versió digital del Diari Oficial, d\'acord amb els canvis socials i tecnològics produïts d’ençà que es va reemprendre la seva publicació, l’any 1977.

D\'acord amb la Llei, les biblioteques de la Xarxa Pública de Lectura, les universitats, les oficines d’atenció al ciutadà i les llibreries de la Generalitat hauran de facilitar la consulta gratuïta del DOGC a tots els ciutadans i ciutadanes.

La supressió de l\'edició impresa ha d’ajudar, també, a assolir el mandat de l’Estatut que obliga els poders públics a vetllar per la protecció del medi ambient amb l’adopció de polítiques basades en el desenvolupament sostenible. Així, el Govern deixarà de consumir unes 350 tones de paper l’any, a més d’eliminar el consum de tinta i plàstic derivat del procés d’impressió i embossat del Diari.

Una altra de les novetats destacades d’aquest procés de renovació del DOGC és la digitalització dels exemplars editats durant la Segona República i els tres exemplars de l’exili (un el 1956 i dos el 1977), que seran accessibles igualment des d’Internet abans d’un any.

Així mateix, la nova llei també preveu la possibilitat d’integrar dins el DOGC els butlletins oficials de les províncies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, amb l’acord previ de les diputacions respectives. D’aquesta manera, es podria configurar una única publicació oficial a Catalunya.

Millores tecnològiques al servei del ciutadà

A banda de l’accés gratuït a la base de dades completa del DOGC, la renovació tecnològica del Diari obre la porta a diferents serveis de pagament que facilitaran la consulta d’informació als ciutadans. Alguns d’aquests ja estan en funcionament, com ara les subscripcions temàtiques; d’altres es posaran en marxa en el futur, com la recepció d’avisos per sms al telèfon mòbil quan es publiquin qüestions d’interès per a l’usuari (concursos, subvencions, ajuts, etc.).

Gràcies a l’oficialització del suport digital, el DOGC podrà publicar amb rapidesa documents que, per la seva extensió o complexitat, no es podien distribuir fàcilment a través de l’edició en paper. És el cas, per exemple, de milers de plans urbanístics que actualment només es poden consultar als arxius dels ajuntaments o del Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

A aquestes millores, que s’aplicaran en breu, s’hi sumarà a més llarg termini la creació d’un portal específic on es publicaran les versions consolidades i actualitzades de les lleis en vigor, de manera que es podrà consultar en un únic document la darrera versió d’una llei, amb totes les modificacions incloses. Així s’evitarà als ciutadans haver de consultar diferents documents per conèixer una llei o reglament, fet que garanteix una major transparència en la publicació de disposicions oficials.

Seguretat i autenticitat

Per garantir l’autenticitat i oficialitat del DOGC digital s’utilitza una signatura electrònica de l’Agència Catalana de Certificació (CATCert). Amb aquest certificat digital s’assegura la identitat de l\'emissor –en aquest cas el DOGC-, i que el text no ha estat modificat per alguna altra persona o entitat. Gràcies a aquest sistema, es pot garantir la plena oficialitat i validesa jurídica del Diari digital.

Optimització dels recursos

La decisió de suprimir l’edició en paper del DOGC respon també a motius econòmics. D’ençà de la informatització del Diari i de la seva publicació a Internet, el nombre de subscripcions al DOGC en paper – i per tant d’exemplars impresos- s’ha anat reduint any rere any. En canvi, el nombre de pàgines per exemplar ha crescut de forma molt significativa, amb la qual cosa el cost per número editat s’ha encarit notablement. L’estalvi econòmic que suposa la supressió del paper permetrà fer més inversions en la plataforma tecnològica del DOGC.

Més informació sobre l\'exposició del DOGC en els documents adjunts