Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones, el Govern de la Generalitat vol posar de relleu, en primer lloc, el reconeixement al treball diari no retribuït de les dones de Catalunya que des de les seves activitats familiars fan possible la sostenibilitat de la vida quotidiana i atenen, amb la seva tasca continuada de cura i atenció, les necessitats materials i afectives de les persones dels seus entorns. Des de la vessant professional, les dones participen en la ciència, la cultura, les arts i la política, aportant a les organitzacions i al món públic nous models de treball, de lideratge i de formes d’actuació que fan una societat més justa per a tothom. Reconèixer-ho implica  una justa valoració dels seus sabers i de la importància que aquests han tingut i tenen en la cohesió social, en l’educació, en l’acolliment de persones nouvingudes, en la creació de riquesa, cultura i coneixement i en la transmissió de valors.

A mida que avança la participació de les dones, les seves aportacions guanyen pes a les actuacions del Govern, avançant en la perspectiva de gènere d’una forma transversal. L’instrument que duu a terme aquest avenç és el Pla d’acció i desenvolupament de les polítiques de dones a Catalunya, i circula entre nosaltres a través de les dones d’aquest govern i de totes les treballadores i expertes que hi col·laboren. I és compartit, així mateix, per tots els membres del Govern.

Al costat d’aquest reconeixement, no podem deixar d’esmentar el nostre rebuig a qualsevol expressió de la violència masclista i la nostra determinació a actuar amb contundència contra totes les situacions que directament o indirectament la permetin o l’afavoreixin. Com a conseqüència, entre altres actuacions, el Govern de la Generalitat té previst aprovar, les properes setmanes, l’Avantprojecte de la llei dels drets de les dones per a l’eradicació de la violència masclista, que, en primer lloc, manifesta que aquesta violència és una greu vulneració dels drets humans i llibertats fonamentals, i pretén reconèixer i avançar en garanties respecte al dret bàsic a viure sense cap de les manifestacions de la violència masclista. 

El nostre deure és aprofitar-lo per trobar les millors solucions als reptes que ens suposa la governabilitat d’un país com Catalunya, subjecte a dinàmiques de transformació canviants i profundes que ens exigeixen compromís i treball, però també imaginació. Renovem doncs el nostre compromís en aconseguir que les nostres accions polítiques atenguin les necessitats i les aspiracions de les dones, com ara l’accés a un treball remunerat de qualitat, la igualtat en els salaris, la presència paritària als llocs de decisió en tots els àmbits de la societat, el foment de l’activitat emprenedora, etc. de manera que totes les esferes socials siguin impregnades de la riquesa i la saviesa dels sabers femenins. Així mateix, volem avançar en les noves organitzacions del temps social, revisant el temps de treball i el que totes les persones necessiten per al seu desenvolupament personal i familiar. Només una distribució justa i igualitària del temps permetrà una independència real de les dones.