La gerent de Ports de la Generalitat, Dolors Rodríguez, acompanyada del responsable de l'Acció Territorial a les Terres de l'Ebre del DPTOP, Antoni Sabaté, ha signat avui un conveni marc de col·laboració amb l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, i el president de la Confraria de Pescadors Sant Pere de l'Ametlla de Mar, Xavier Solé, que servirà per difondre la cultura marítima i pesquera de l'Ametlla de Mar. El conveni té com a objectiu la rehabilitació de l'antiga llotja de peix per donar-li un caràcter social i cultural i convertir-la en un museu marítim que promogui l'activitat pesquera.

Rehabilitació de l’antiga llotja de peix

Aquest marc de col·laboració ha de permetre realitzar les obres de rehabilitació de l’antiga llotja de peix que, un cop renovada, acollirà diferents activitats d’àmbit social i cultural vinculades al sector pesquer. L’import de la millora d’aquest edifici serà de 623.000 euros, finançats per l’Ajuntament de l’Ametlla.

L‘edifici de l’antiga llotja de peix és propietat de Ports de la Generalitat i de la Confraria de Pescadors, a través del conveni signat avui, se cedeix l’espai a l’Ajuntament perquè s’habiliti com a museu marítim. Aquesta instal·lació dinamitzarà econòmicament i culturalment el municipi i aportarà nous turistes a les comarques de l’Ebre.

Comissió de seguiment

Un dels acords inclosos en el Conveni és la creació d’una Comissió de seguiment que s’ha d’encarregar de supervisar les obres de rehabilitació, promoure la constitució d’una Fundació privada, i fer el seguiment de les activitats programades i del règim econòmic.

Aquesta Comissió, que es reunirà trimestralment, estarà formada per sis membres: la gerent de Ports de la Generalitat i el responsable de la Zona Portuària Sud, l’Alcalde de l’Ametlla de Mar i un regidor designat per l’Ajuntament, el president de la Confraria de Pescadors i el secretari de la Confraria.

Fundació privada

Amb l’objectiu d’unir esforços per promoure l’activitat pesquera i coordinar l’oferta cultural del municipi, les tres parts implicades en aquest conveni: Ports de la Generalitat, Ajuntament de l’Ametlla de Mar i la Confraria de Pescadors constituiran una Fundació privada, que assumirà les activitats per difondre i promoure l’antiga llotja, entre les que destaquen:

► Disseny, creació i execució d’un programa de difusió i acció cultural

► Dur a terme accions per sensibilitzar la societat envers el medi marítim i el sector pesquer

► Organitzar trobades, conferències i xerrades

► Coordinar, fomentar i finançar publicacions per difondre les activitats de la Fundació

► Crear un fons documental relacionat amb la temàtica marítima i pesquera

► Fomentar activitats de recerca, de debat i difusió que permeti convertir el nou edifici en un espai de diàleg entre la gent del mar i la resta de la societat

► Impulsar la recerca sobre el mar i la pesca