El Govern de la Generalitat expressa el seu profund dolor i la seva consternació per l’atemptat salvatge que s’ha emportat la vida de nou persones al Iemen, set ciutadans espanyols -dels quals cinc catalans i dos bascos- i dos ciutadans iemenites.

També manifestem la nostra preocupació per la salut de les altres vuit persones ferides i desitgem la seva recuperació per tal que puguin tornar immediatament amb les seves famílies.

En aquests moments de colpiment emocional, el Govern vol estar al costat dels familiars i amics i vol compartir amb ells el plor i el sofriment per la pèrdua de les persones estimades.

Avui, sens dubte, és una dia trist per a tots nosaltres.

Per això, el Govern ha decidit declarar un dia de dol i que les banderes onegin a mig pal en record d’aquests ciutadans i ciutadanes que han perdut la vida lluny de les seves llars i de les seves famílies.

Així mateix, s’ha fet un minut de silenci com a mostra de rebuig a aquest atemptat, com a mostra de solidaritat amb les víctimes i a favor de la pau i la convivència, en totes les ciutats i en tots els pobles del país davant els ajuntaments.

Una aturada que ha estat la resposta unànime i silenciosa de tots els catalans i catalanes que volem viure en pau, amb respecte al diferent i amb la tolerància com l’eina per construir la convivència.

Ahir, el terror va tornar a colpejar el nostre poble.

Són set víctimes més en la llarga llista d’assassinats dels que utilitzen el llenguatge de les armes i de les bombes per imposar el seu parer.

Els catalans, i el seu govern al capdavant, rebutgem qualsevol tipus de violència i qualsevol tipus de terrorisme.

Vingui d’on vingui, i es faci on es faci.

Els catalans condemnem enèrgicament aquest i tots els atemptats terroristes.

Som un poble de pau.

La ciutadania de Catalunya ha demostrat en reiterades ocasions el seu desig de convivència pacífica dintre del nostre país, però també més enllà de les nostres fronteres.

Per això, seguirem lluitant, des de l’Estat de Dret i la legalitat internacional, amb la màxima fermesa i contundència per acabar amb els actes terroristes arreu del món.

Cal la unitat dels partits democràtics per eradicar la violència a Espanya i cal la unitat i la cooperació de la comunitat internacional per acabar amb el terrorisme, que no coneix fronteres.


Decret pel qual es declara dol a tot el territori de Catalunya amb motiu de l’atemptat comès al Iemen

Amb motiu de l’atemptat mortal succeït el dia d’ahir al Iemen, el Govern de la Generalitat vol manifestar el seu dol i, alhora, acompanyar en aquests moments les famílies de les víctimes.

Per això, d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Declarar dol a tot el territori de Catalunya des de les dotze hores del dia d’avui fins a les vint-i-quatre hores del dia 4 de juliol.

Article 2

Durant aquest període de dol se suspendrà la celebració de recepcions i actes oficials i les banderes onejaran a mig pal en els edificis i dependències de la Generalitat i en les corporacions públiques de Catalunya.

José Montilla i Aguilera

President de la Generalitat de Catalunya


El Govern augmenta els ajuts a l’esport per a escolars per aconseguir que un milió de joves en facin el 2010

  • La subvenció destinada a la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) augmenta engany un 10% i serà d’1,7 milions d‘euros

El Govern atorgarà a través del Consell Català de l’Esport una subvenció d’1,717 milions d’euros a la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC), l’entitat privada d’interès públic i social que col·labora amb la Generalitat en el desenvolupament de programes i actuacions esportives en edat escolar.

El Govern treballa amb l’objectiu que un milió de joves practiquin esport a Catalunya l’any 2010 i per aquest motiu l’ajut atorgat aquest any és un 10% superior a la subvenció de l’any passat, i es destinarà a fomentar que tots els nens i nenes de Catalunya facin esport de qualitat i adequat a la seva realitat. La finalitat de la pràctica de l’esport és fomentar els valors i les actituds que garanteixin el foment de la convivència, la solidaritat i el civisme.

Les activitats esportives impulsades per entitats que col·laboren amb l’administració, tal com preveu la Llei de l’Esport, busquen fer de l’esport un element integrador, promovent la participació de tothom, independentment de les seves capacitats, la seva classe social, sexe o raça, i a posar l’esport al servei de la ciutadania i especialment dels més joves, creant les condicions necessàries perquè els sigui beneficiós en tots els aspectes del seu desenvolupament.

La Unió de Consells Esportius de Catalunya va ser fundada l’any 1994 i agrupa 45 consells (Barcelona, 15; Tarragona, 10; Lleida, 12, i Girona, 8). Entre les principals activitats que desenvolupa destaquen els Jocs Esportius Escolars de Catalunya, des de l’any 1999, i el Pla Català d’Esport a l’Escola, en el qual col·labora des del 2005. El curs passat, 193.526 joves van participar als Jocs Esportius i uns 50.000 de 432 centres de tot el territori al Pla Català.

La Llei de l\'esport disposa entre els principis rectors d\'actuació de l\'Administració esportiva de la Generalitat el d’ordenar i difondre el coneixement i l’ensenyament de l’esport, fomentar les escoles esportives i vetllar per la pràctica esportiva en edat escolar.


Nou impuls al projecte de les obres del ‘Reg de la Terra Alta’

  • El Govern aprova l’ocupació urgent dels béns de les fases III i IV del projecte per accelerar-ne les obres
  • El projecte ‘Reg de la Terra Alta’ preveu transformar en reg de suport de més de 9.000 hectàrees de la comarca bàsicament dedicades a la  vinya, les oliveres i el ametllers

El Govern ha donat un nou impuls a la construcció de nous trams pendents de l’anomenat “Reg de la Terra Alta”, que preveu la transformació en reg de suport, bàsicament conreus de vinya, oliveres i ametllers, d\'unes 9.315 hectàrees a la comarca de la Terra Alta, concretament als municipis de Batea, Bot, Corbera d\'Ebre, Gandesa, La Fatarella, La Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs.

Per tal de començar les obres de la tercera i quarta fase del regadiu el més aviat possible, el Govern ha aprovat avui l’acord pel qual es declara l’ocupació urgent dels béns afectats d\'expropiació d’aquestes dues fases. Aquest projecte va ser aprovat el 27 de juliol de 2006 i per fer-lo efectiu el Departament de Política Territorial i Obres Públiques executa ara les actuacions expropiatòries necessàries per a l\'execució del regadiu de la Terra Alta, en les fases III i IV i la xarxa de distribució, impulsió i bassa de regulació.

Amb aquest projecte, executat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural a través de l’empresa pública Regs de Catalunya SA (REGSA), i vertebrada en successives fases, es dóna solució a les condicions climàtiques poc favorables de la comarca de la Terra Alta, contribuint d\'aquesta manera a resoldre els problemes econòmics i socials de la zona, amb xifres de renda, desenvolupament i demografia molt baixos respecte la resta de Catalunya. Fins a data d\'avui, s\'ha posat en regadiu unes 2.500 hectàrees que comprenen les fases I i II, així com les 1.829 hectàrees de la recent acabada Etapa I de la Fase III.

L’objectiu del projecte que avui s’impulsa és la definició tècnica i econòmica de les obres, instal·lacions i equips necessaris per a la posada en reg de la Fase III, Etapa II, i comprèn la xarxa primària i secundària dissenyada amb capacitat per regar 1.593,24 hectàrees, juntament amb la xarxa terciària corresponent, al terme municipal de Batea. També es contempla l\'execució del sistema d\'impulsió i bassa per a l\'àrea regable de la Fase IV, de la Terra Alta, que donaran servei aproximadament a 3.632 hectàrees. El pressupost del projecte que afecta les fases III i IV és de 17.924.355,16  euros, i té un termini d’execució de dinou mesos.


El Govern aportarà 155.000 euros a l’ACVOT per garantir l’atenció a les víctimes del terrorisme

El Govern destinarà una subvenció de 155.000 euros a l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT), amb l’objectiu de cobrir l’atenció i el suport tècnic i psicològic a les víctimes del terrorisme i als seus familiars. Així ho ha aprovat el Consell de Govern d’avui, que ha donat el vistiplau a l’acord signat divendres passat entre el conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i la consellera de Justícia, Montserrat Tura, amb el president de l’ACVOT, Santos Santamaria.

L’acord estableix que el Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació aporti a l’ACVOT 105.000 euros i el Departament de Justícia n’aporti 50.000 més. L’objectiu del Govern és reforçar les activitats de l’associació i contribuir a garantir el funcionament de l’entitat i la continuïtat de les seves actuacions.

El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ja va atorgar el 6 de març passat una subvenció a l’ACVOT per valor de 45.000 euros. En aquella ocasió, l’ajut va ser concedit amb l’objectiu de col·laborar en les despeses derivades de l’assistència, l’assessorament jurídic als afectats i altres despeses derivades de l’inici del judici dels atemptats de l’11 de març de 2004 a Madrid.

L’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT) té com a finalitat unir totes aquelles persones que han estat víctimes del terrorisme i els seus familiars i oferir-los ajuda moral, material, jurídica o psicològica. A banda, l’ACVOT treballa per donar a conèixer la situació moral i material dels familiars de les víctimes d’accions terroristes; col·laborar amb entitats que organitzen activitats en benefici de les víctimes del terrorisme; fer actes públics, conferències i seminaris que promoguin el reconeixement social de les víctimes; prestar assessorament jurídic als associats i personar-se i assistir a les accions legals necessàries a favor de les víctimes del terrorisme.