L’Institut Català del Sòl (Incasòl) ha iniciat el procés de licitació per adjudicar les obres d’urbanització del sector industrial Vinyes del Mig de Bell-lloc d’Urgell, al Pla d’Urgell. Les obres tenen un pressupost d’11,61 milions d’euros i suposaran la urbanització de gairebé 60 hectàrees de sòl industrial.

Vinyes del Mig forma part de la xarxa de sectors industrials i d’activitats econòmiques que l’Incasòl promou al llarg de l’autovia A-2 des de Cervera fins a Lleida ciutat. Al total de 345 hectàrees ja urbanitzades, cal afegir les prop de 745 hectàrees més que l’Incasòl té actualment en diferents fases de desenvolupament situades als municipis de Cervera, Tàrrega, Bellpuig, Mollerussa, Bell-lloc d’Urgell i Lleida.

Aquestes actuacions s’emmarquen en el Programa de sòl 2005-2008, promogut pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, que té com a objectiu cobrir la demanda de sòl industrial per potenciar la competitivitat del país i contribuir al seu equilibri territorial.

Bell-lloc d’Urgell – Sector Vinyes del Mig

Pressupost de licitació – 11,61 MEUR

Termini d’execució – 18 mesos

Els terrenys que conformen el nou sector se situen al nord de la població, delimitats al sud pel traçat de l’A-2; al nord, per un canal de reg existent, i a l’est i a l’oest per la carretera de Bell-lloc a Bellvís (LV-3321) i el camí de la Torre de la Segleta, respectivament. La superfície total del nou sector és de 59,36 hectàrees, el 61% de les quals estan destinades a la indústria aïllada (gran i petita) i a la indústria entre mitgeres, i el 39% a espais públics i equipaments.

El sector Vinyes del Mig que promou l’Incasòl aportarà al municipi sòl industrial a preu de cost i dotat dels serveis necessaris per afavorir la implantació de noves indústries i renovar-ne les existents, cosa que estimularà la inversió al municipi, on la demanda de sòl per a aquests usos s’ha incrementat en els darrers anys. A més, l’actuació permet obtenir sòl públic que se cedirà gratuïtament a l’Ajuntament a fi de crear noves dotacions per als nuclis existents.

El projecte preveu una urbanització que minimitzi al màxim l’impacte ambiental. És per això que s’enjardinarà tota la zona de protecció de l’A-2 i es considerarà aquesta àrea espais lliures verds que preservaran la imatge del sector pel que fa a l’entorn natural.

Es dotarà el nou polígon d’accés directe des de l’A-2, i s’ordenaran les connexions entre aquesta via, el sector i el nucli urbà. També hi haurà una xarxa viària local adient i respectuosa amb les preexistències físiques del sector, que permeti un accés còmode a totes les parcel•les i enllaci adequadament amb la trama viària existent.

Barcelona, 21 de març de 2007