Aquestes intervencions s’inscriuen en el protocol de col•laboració entre els departaments de Cultura, i de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu frenar el progressiu deteriorament dels nuclis antics i els entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya.

Els interessats a executar l’obra tenen de termini fins al 30 d’abril per presentar les seves ofertes. L’obertura de pliques tindrà lloc el dia 7 de maig.

Organyà – Restauració de l’estructura i coberta de l’església de Santa Maria (2a fase)

Pressupost de licitació – 270.455 €

Termini d’execució – 6 mesos

L’actuació se centra en la consolidació de l’estructura i la substitució de la coberta de l’església parroquial d’Organyà, antiga col•legiata de Santa Maria. Actualment, les voltes de l’edifici han provocat desplaçaments de les parts altes dels murs, cosa que ha fet perillar la seva estabilitat, i les parets de l’església tenen fissures i esquerdes. A més, la coberta està afectada per filtracions d’humitats i la presència de tèrmits a les bigues de fusta. La intervenció preveu l’enderroc de la coberta actual i la construcció d’una de nova amb bigues de fusta laminada. Es repararan les esquerdes allà on sigui necessari i es construiran una porta i una barana al cor de l’església. També es renovarà l’enllumenat de l’escala del campanar i de l’espai sota teulada, així com els canals de desguàs i els baixants.

L’obra es basa en un projecte de l’arquitecte Joan Agelet i l’enginyer Carles Pubill, i els promotors són l’Ajuntament d’Organyà, la Direcció General del Patrimoni Cultural, la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge, i l’Institut Català del Sòl, dins del programa de l’1% Cultural. L’Ajuntament d’Organyà i l’Incasòl finançaran l’actuació a parts iguals.

L’església de Santa Maria està classificada com a bé cultural d’interès nacional i es caracteritza per mantenir l’estructura basilical primitiva, tot i que ha estat profundament modificada al llarg del temps. Probablement, la seva part més antiga data del 1057. La façana de ponent, amb la portalada apuntada, sembla obra de l’inici del segle XIII. Damunt del creuer hi ha restes ben visibles d’una estructura que podria correspondre a un cimbori que donaria llum a la nau central.

Les Avellanes i Santa Linya – Rehabilitació de l’església de Santa Maria de les Avellanes

Pressupost de licitació – 90.000 €

Termini d’execució – 6 mesos

Les obres consisteixen a refer íntegrament les cobertes de tota l’església, de la nau, les capelles i l’absis, a fi d’aturar la degradació que fa anys que afecta l’edifici a causa de les humitats i goteres. A més, es milloraran els punts febles de l’estructura de l’església. Actualment, l’església de Santa Maria de les Avellanes té patologies relacionades sobretot amb la humitat. A les cobertes, les goteres són generalitzades; a la capella sud, la coberta està parcialment enfonsada, i a les cobertes nord, l’afectació ve causada per l’acumulació de vegetació. Pel que fa a l’estructura, la major part dels murs estan desplomats; el cas més evident és el de la capella gòtica meridional, causat segurament per l’enderroc del campanar. Les voltes i els murs laterals també tenen esquerdes. En aquest sentit, la intervenció preveu refer els passos entre capelles, tancant-los amb mur de maçoneria, i reforçar l’estructura de tot l’edifici. També se substituirà la coberta de tota l’església, i es mantindrà la teulada àrab de llata per a canal.

L’obra es basa en un projecte de l’arquitecte Gerard Fontanals, i els promotors són l’Ajuntament de les Avellanes i Santa Linya, la Direcció General del Patrimoni Cultural, la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge i l’Institut Català del Sòl, dins del programa de l’1% Cultural. L’Incasòl finançarà el 67% de l’actuació i l’Ajuntament, el 33% restant.

L’església de Santa Maria de les Avellanes o de l’Assumpció de Maria va ser construïda per fases als segles XI, XII, XIII i XVIII. Es tracta d’una construcció d’origen romànic amb grans carreus de pedra calcària, de nau única, i amb un absis semicircular a l’extrem est. La nau única és de volta lleugerament apuntada. Hi ha dues capelles gòtiques, una a cada costat de l’absis, i posteriorment s’hi van afegir quatre capelles barroques, dues a cada costat, a continuació de les gòtiques. La nau central va ser perllongada, seguint la volta apuntada, i es va construir el cor al peu de l’església, on hi ha l’accés actual.

Barcelona, 4 d’abril de 2007