• La propera reunió del Consell se celebrarà el dia 3 d’abril

• El Govern remarca que les al•legacions del Govern espanyol a l’Estatut avalen la constitucionalitat del text

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha presidit avui la constitució del Consell per a l’impuls i el seguiment del desplegament de l’Estatut, òrgan impulsat pel Govern per tal d’informar els partits dels avenços en el desplegament de l’Estatut d’autonomia de Catalunya. En la reunió s’ha informat els diferents grups parlamentaris dels acords presos en la comissió d’Afers Econòmics i Fiscals i també els de la comissió bilateral Estat-Generalitat, que passen, entre d’altres, per haver acordat l’establiment dels mecanismes de finançament abans de l’agost del 2008 o per haver creat l’Agència Tributària de Catalunya abans de l’agost d’aquest 20007.

Precisament, el Consell per a l’impuls i el seguiment del desplegament de l’Estatut neix de l’acord que va adoptar el Consell de Govern el 6 de febrer passat, per oferir als grups parlamentaris catalans un espai d’informació i debat. El Consell ha de ser un òrgan d’assessorament del Govern i, alhora, l’espai on el Govern informa els partits dels avenços en el desplegament estatutari.

Després d’aquesta primera reunió constitutiva, el Consell tornarà a reunir-se el proper 3 d’abril en la que serà la primera reunió de treball ordinària.

L’Estat defensa la plena constitucionalitat del text estatutari

El Govern ha mostrat avui la seva satisfacció davant del fet que les al•legacions presentades per l’advocat de l’Estat a l’Estatut d’autonomia de Catalunya avalin la constitucionalitat de la normativa catalana. El vicepresident del Govern ha recordat que les al•legacions fetes tant pel Govern català i el Parlament com pel Govern espanyol “coincideixen en l’objectiu final, és a dir, la constitucionalitat del text”, tot i que el llenguatge i les interpretacions en siguin diferents ja que l’advocat de l’Estat, igual que el Govern català, usa els arguments que creu més oportuns. 

El Govern entén que les al•legacions de l’advocat de l’Estat són només una petició al Tribunal Constitucional perquè “no es deixi hipotecar per les al•legacions del Partit Popular” però alhora “demostren que la defensa jurídica de l’Estatut és compatible amb la Constitució Espanyola i per tant, a través de la seva interpretació, plenament constitucional.

És per això, que el vicepresident ha assegurat que el Govern espera que el govern espanyol continuï desenvolupant l’Estatut. “Les al•legacions de l’advocat de l’estat són del dia dos de novembre, lluny de l’actual crispació de la política espanyola, i des de llavors s’han constituït les comissions mixtes que determina el text estatutari, i s’ha impulsat també la reforma de lleis com l’Orgànica del Poder Judicial i també la del Tribunal Constitucional”.

16 de març de 2007